Νέα ισχυρή χιονοθύελλα πλήττει τις κεντρικές ΗΠΑ

09.57
Κάνσας Σίτι, Μισούρι
Νέα ισχυρή χιονοθύελλα χτύπησε τις κεντρικές ΗΠΑ με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, απειλώντας περίπου τα 2/3 της χώρας. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το ύψος του χιονιού θα φτάσει τα 30 εκατοστά.

Το γεγονός αυτό είναι ασυνήθιστο, καθώς όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Νταν Χάουμπλιτζελ, μόνο το 3% των χειμερινών καταιγίδων που πλήττουν το Κάνσας Σίτι, δίνουν χιονοπτώσεις με ύψος χιονιού που φτάνει τα 20 εκατοστά. 

Η χειμερινή θύελλα ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν τα σχολεία και πολλές κρατικές υπηρεσίες στο Κάνσας, όπου ο κυβερνήτης Σαμ Μπρόουνμπακ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές της Πολιτείας, αλλά και στο γειτονικό Μισούρι συμβούλευσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ταξιδιού». 

Μια βασική οδική αρτηρία που συνδέει το Κάνσας Σίτι με το Σεντ Λιούις έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις, λόγω της κακής ορατότητας και τις ολισθηρότητας του δρόμου που προκάλεσε αρκετά ατυχήματα. 

Πολυάριθμα επιπλέον ατυχήματα έχουν αναφερθεί και στο Μισούρι. Περίπου 20 εκατοστά χιονιού είχε πέσει στην περιοχή του Κάνσας Σίτι από αργά το απόγευμα, ενώ σύμφωνα τις καιρικές προβλέψεις η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί. 

«Στην πόλη του Κάνσας και στο ανατολικό Κάνσας θα πέσει πολύ χιόνι» δήλωσε ο Γκρεγκ Κάρμπιν μετεωρολόγος της NWS.

Σχεδόν 8.000 πτήσεις καθυστέρησαν σε όλη τη χώρα την Τρίτη το απόγευμα και περισσότερες από 1.640 ακυρώθηκαν, σύμφωνα με το Flightaware.com, μια ιστοσελίδα που παρακολουθεί την εναέρια κυκλοφορία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters