Νέα προσπάθεια για ειρήνευση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες

15.45

Μία σύνοδος κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Μινσκ, με σκοπό να σχεδιαστεί ένα περίγραμμα λύσης για τη σύγκρουση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γερμανική Καγκελαρία, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τέσσερις.

Η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχαν «μακρά τηλεδιάσκεψη» το πρωί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, της οποίας η γαλλική Προεδρία δημοσιοποίησε μία παρόμοια εκδοχή και «συνέχισαν να εργάζονται σε ένα πακέτο μέτρων στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για μία συνολική διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία».

Οι εργασίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα στο Βερολίνο, «με σκοπό τη διεξαγωγή την Τετάρτη στο Μινσκ συνόδου κορυφής σε “σχήμα Νορμανδίας”», στην οποία θα συμμετάσχουν οι τέσσερις δυνάμεις. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει ποιοι θα συμμετάσχουν στις συναντήσεις τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

«Οι πλευρές που υπέγραψαν τις συμφωνίες του Μινσκ», πρώτη προσπάθεια τον περασμένο Σεπτέμβριο για μία διευθέτηση των συγκρούσεων, «θα συναντηθούν την Τετάρτη, επίσης στο Μινσκ», σύμφωνα με την Καγκελαρία.

Πρόκειται για εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και των φιλορώσων αποσχιστών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί εκ νέου τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από αρκετούς μήνες σχετικής νηνεμίας και το Παρίσι, όπως και το Βερολίνο, ανέλαβαν πρωτοβουλία «τελευταίας ευκαιρίας» στην προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη.

Ο κ. Ολάντ και η κ. Μέρκελ διαπραγματεύθηκαν για πέντε ώρες την Παρασκευή στη Μόσχα με τον κ. Πούτιν. Σκοπός ήταν να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες παραμένουν νεκρό γράμμα.

Πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι βρέθηκαν στο Μόναχο, σε διάσκεψη για την ασφάλεια, απηύθυναν αυτό το σαββατοκύριακο πιεστικές εκκλήσεις για την εξεύρεση μίας λύσης, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο συνέχισαν να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για τη σύγκρουση ανάμεσα στους φιλορώσους αποσχιστές και στις ουκρανικές δυνάμεις, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 5.300 ανθρώπων στις ουκρανικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.