Νέα Έρευνα: Οι Έλληνες δεν είναι τελικά γερά ποτήρια…

14.18

Είναι τελικά οι έλληνες γερά ποτήρια ή όχι. Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει πρόσφατη έρευνα της ελληνικής στατικής αρχής, που δείχνει ότι οι έλληνες πολίτες καταναλώνουν με μέτρο το αλκοόλ, παρά το ότι μπορεί να πιστεύουμε ότι ως λαός το “τσούζουμε” λίγο παραπάνω?.

 

Αναλυτικότερα, πίνουν με μέτρο και δεν είναι τελικά τόσο γερά ποτήρια όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Αυτό έδειξε η πιο πρόσφατη έρευνα για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού που εκπόνησε η ελληνική στατιστική αρχή.

 

Και μπορεί να πιστεύουμε ότι ως λαός το «τσούζουμε» λίγο παραπάνω, εντούτοις η έρευνα αποκαλύπτει ότι μόλις το 6,9% των πολιτών που ρωτήθηκαν, δήλωσε ότι καταναλώνει καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά αλκοολούχα ποτά οποιουδήποτε είδους (μπύρας, κρασιού, ουίσκι, λικέρ, ούζου, τσίπουρου, ρακί κ.ά.) καταγράφοντας μείωση 28,9% σε σχέση με το 2009, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 9,7%.

 

Επίσης, 5 στους 10 καταναλώνουν αλκοόλ σπανίως ή καθόλου, αφού 3 στους 10 (32,3%) δήλωσαν ότι δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ, ενώ 2 στους 10 (21,8%) καταναλώνουν αλκοόλ μία φορά τον μήνα ή και λιγότερο.

 

Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλο, με τους άνδρες (11,8%) να κρατούν τα σκήπτρα, σε σύγκριση με τις γυναίκες (2,5%).

 

Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή, το 60,1% δεν καταναλώνει καθόλου αλκοόλ από Δευτέρα έως Πέμπτη με το ισορροπημένο μοτίβο κατανάλωσης να αφορά και στον αριθμό των ποτών όσων καταναλώνουν, αποδεικνύοντας ότι η κουλτούρα της συχνής και βαριάς κατανάλωσης του εξωτερικού δεν έχει περάσει στην ελληνική κοινωνία.

 

Για του λόγου το αληθές, από όσους καταναλώνουν αλκοόλ από Δευτέρα έως και Πέμπτη, οι 7 στους 10 (67,0%) δηλώνουν ότι καταναλώνουν 1 ποτό την ημέρα, το ίδιο με το 53,0% που καταναλώνει από Παρασκευή έως και Κυριακή. 2 έως 3 ποτά τις καθημερινές δήλωσε ότι καταναλώνει το 26,8%, ενώ για το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή, που ο κόσμος βγαίνει περισσότερο, το ποσοστό φτάνει το 39,5%.

 

Σε ότι αφορά τέλος στην κατανάλωση 6 ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών σε μία περίσταση, 3 στους 10 δήλωσαν ότι ήπιαν τη συγκεκριμένη ποσότητα σε μία μόνο περίσταση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, 4 στους 10 ότι δεν κατανάλωσαν ποτέ 6 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε μία περίσταση και οι υπόλοιποι 3 ότι δεν έχουν ποτέ στη ζωή τους τόσο πολύ σε μία περίσταση.