Η Νέα Τηλεόραση στις Βρυξέλλες. Τι είπαν οι επιζώντες στους ευρωβουλευτές για τις γερμανικές αποζημιώσεις…Το Ντοκιμαντέρ του Στ. Κούλογλου

20.40

Το Ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με τον τίτλο, Νεοναζί το Ολοκαύτωμα της μνήμης παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέλει με την προβολή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού, ενώ παράλληλα θέλει να κρατήσει στην επικαιρότητα το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις υπέρ της Ελλάδας.


 
Την ημέρα της προβολής ήταν καλεσμένοι επιζώντες μεταξύ άλλων από το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, την Κλεισούρα και το Κομμένο, οι οποίοι μίλησαν στους ευρωβουλευτές αλλά και ξένους δημοσιογράφους για τη φρίκη που έζησαν από τα εγκλήματα των ναζιστών.


 
Η νέα Τηλεόραση βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και κατέγραψε τις αντιδράσεις του κοινού. Εκτός από τους Ευρωβουλευτές, Δημήτρη Παπαδημούλη και Νότη Μαριά το παρόν έδωσε και η Γερμανίδα επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Zimmer η οποία τάχθηκε υπέρ του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό της για το ναζιστικό παρελθόν της χώρας της.
 
Τα Χανιά και συγκεκριμένα την Κάνδανο εκπροσώπησε ο πρώην Δήμαρχος Κανδάνου Κώστας Κονταδάς ο οποίος μίλησε για την καταστροφή της Κανδάνου ενώ εξέφρασε συγκινημένος την ικανοποίηση του που το δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων επιτέλους βγήκε εκτός συνόρων. 


 
Εν τω μεταξύ, χτες το φως της δημοσιότητας είδε έγγραφο της Καγκελαρίας σύμφωνα με το οποίο ο Χέλμουντ Κολ ήταν υπέρ των γερμανικών αποζημιώσεων, την περίοδο που ήταν καγκελάριος.
 
Παράλληλα,  ο Υπουργός Παιδείας έδωσε το πράσινο φως για την προβολή του ντοκιμαντέρ στα σχολεία ως ιστορικού υλικού για την περίοδο της γερμανικής κατοχής, καθώς οι μαρτυρίες των επιζώντων είναι συγκλονιστικές.
 
Τέλος, λίγο πριν της έναρξη της προβολής του ντοκιμαντέρ στις Βρυξέλλες ο Στέλιος Κούλογλου κατήγγειλε τις έμμεσες απειλές από Ευρωομάδα της Χ.Α. την προβολή του ντοκιμαντέρ.