ΕΕ: Τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών – όχι σήμερα Παρασκευή

11.31

Στην αποσαφήνιση ότι τα κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών θα βρεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, αλλά όχι σήμερα Παρασκευή, προχώρησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μετά το ζήτημα που ανέκυψε με την μη έλευση του ΔΝΤ στην Αθήνα, λόγω της «ανεπαρκούς πρόσκλησης» του στην Ελλάδα, καθώς το αίτημα για την επιστροφή των κλιμακίων του επί ελληνικού εδάφους δεν απευθύνθηκε ξεχωριστά στο Ταμείο, αλλά στα πλαίσια κοινής επιστολής της κυβέρνησης προς ΕΕ, ΕKT, ESM και ΔΝΤ, οι θεσμοί μετέθεσαν την αρχικώς προγραμματισμένη για σήμερα έλευση τους.
 
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκαθάρισε πως τα κλιμάκια δεν θα μεταβούν σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες προσεχείς ημέρες, καθησυχάζοντας πως δεν τίθεται θέμα εμπλοκής και μη έλευσης.
 
Και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο επικοινώνησε το in.gr παρείχε την ίδια πληροφόρηση.
 
Πάντως, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συνεννοήσεις των θεσμών με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Χουλιαράκη, και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά, για το πού και πώς θα γίνονται οι συζητήσεις στην Αθήνα δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες.
 
Κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στο in.gr ανέφερε πως το πλέον πιθανό είναι η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα να ξεκινήσει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. «Δεν έχει καμία πλευρά χρόνο για χάσιμο», ανέφερε.
 
Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου.
 
Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει 5 δισ. ευρώ από τον ESM για να αποπληρώσει την ΕΚΤ για το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Ιουλίου.
 
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην ψηφισθούν νέα προαπαιτούμενα πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε αναμένεται η λήψη της πρώτης δόσης από το δάνειο του ESM.
 
Ωστόσο, μένει να καταδειχθεί το εάν οι θεσμοί μοιράζονται την ίδια πεποίθηση με την ελληνική πλευρά.
 
Παραλλήλως, κρίσιμη θα είναι και η διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την νέα δανειακή σύμβαση εκτιμώμενου ύψους έως 50 δισ. ευρώ.
 
Η δανειακή σύμβαση θα προβλέπει το σύνολο του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, ποιο ποσό θα οδηγηθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, το εάν ο ESM θα δανείσει απευθείας τις τράπεζες, αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο δανεικό σχήμα.
 
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως για να καταρτιστεί η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπάρξει μια προκαταρκτική εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έως τις 20 Αυγούστου.
Θανάσης Κουκάκης
 
Newsroom ΔΟΛ