Νέες τεχνολογίες στις καλλιέργειες για την καταπολέμηση του δάκου

15.32

Δεν υπήρξε πρόβλημα στη φετινή διαδικασία της δακοκτονίας υπογράμμισε από τα Χανιά ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου. Ο κ. Αντώνογλου είπε ότι όλοι οι ψεκασμοί έγιναν κανονικά και το πρόβλημα στην έξαρση του δάκου οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που ευνόησαν την αναπαραγωγή του εντόμου.
 
Ωστόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης Μανώλης Χνάρης ζήτησε από το Υπουργείο να αποκεντρώσει τη διαδικασία της δακοκτονίας και να τη δώσει στις Περιφέρειες ώστε οι ψεκασμοί να ξεκινούν νωρίτερα από τον Αύγουστο που ο δάκος έχει ήδη κάνει τη ζημιά του. Ο κ. Αντώνογλου απάντησε ότι από την επόμενη χρονιά θα γίνουν αλλαγές στη δακοκτονία.
 
Οι παραπάνω ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς στα Χανιά, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το διετές πρόγραμμα που υλοποιεί το Υπουργείο σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως πανεπιστήμια της χώρας, το ΕΛΓΟ Δήμητρα και το ΙΤΕ. Το πρόγραμμα έχει τίτλο, «πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας».
 
Πρόκειται για την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης με δωρεάν λογισμικό στην αντιμετώπιση του δάκου σε διάφορες καλλιέργειες ανά την Ελλάδα, για να δουν οι ερευνητές πως εξελίσσεται και που το έντομο ώστε να προβαίνουν τη στιγμή που πρέπει στους ψεκασμούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι παραγωγοί ψεκάζουν αλόγιστα και αρκετές φορές άστοχα τις ελιές τους.
 
 Η ομάδα παραγωγών του Σελίνου είναι έτοιμη να εγκαταστήσει το συγκεκριμένο λογισμικό καθώς φέτος η περιοχή σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υπέστη μια δραματική μείωση της παραγωγής ύψους 70% από το χτύπημα του δάκου.