Εφτασε το πρώτο πλοίο στην Τουρκία. Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά νησιά

08.05

Έφτασε σήμερα στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα.

Η μεταφορά έγινε βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Την είδηση της άφιξης στο Δικελί μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα στις 7:30 το πρωί, όταναπέπλευσε το πρώτο πλοίο από Μυτιλήνη με 138 μετανάστες. Παράλληλα πλοίο με 66 άτομα απέπλευσε και από τη Χίο.

Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού της Μυτιλήνης και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία. Οι μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία.

epa05243086 Refugees are escorted by Turkish police as they arrive by ferry from the Greek island of Lesvos (Lesbos) at the Dikili harbour in Izmir, Turkey, 04 April 2016. Some 160 migrants, from Pakistan, Bangladesh and Morroco, who refused to apply for asylum, have been deported on 04 April early morning to Turkey, after an agreement between the European Union (EU) and Turkey on the refugees crisis.  EPA/TOLGA BOZOGLU

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (Frontex).

Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τις 4 Απριλίου θα ξεκινούσε η διαδικασία επαναπροώθησης όσων μεταναστών έφταναν παράνομα στις Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά.
Η συμφωνία αυτή, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.
Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.

iefimerida