EgyptAir: Το αεροσκάφος έπεφτε «κατακόρυφα» από τα 37.000 στα 9.000 πόδια

08.39

Εντοπίστηκε καπνός σε πολλά σημεία του αεροσκάφους, ενώ υπήρξε πρόβλημα στους αισθητήρες των παραθύρων

Τις τελευταίες δραματικές στιγμές της μοιραίας πτήσης MS804 της EgyptAir φέρνει στο «φως» η Aviation Herald, μια εξειδικευμένη υπηρεσία η οποία καταγράφει και αναφέρει συμβάντα που αφορούν αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα αεροναυπηγικής ο οποίος μίλησε στην Deutsche Well το βράδυ της Παρασκευής, λίγα λεπτά πριν το τέλος, στο Airbus σήμανε συναγερμός!

Επικαλούμενος τα στοιχεία που κατέγραψε το σύστημα επικοινωνίας αεροσκαφών ACARS (Aircraft Communication Adressing and Reporting System), υπήρξε καπνός στην τουαλέτα του Airbus και στη συνέχεια στο μέρος όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους.

Τις συγκλονιστικές αυτές πληροφορίες επιβεβαιώσε το πρωί του Σαββάτου το Γαλλικό Γραφείο Ερευνών Δυστυχημάτων, υπογραμμίζοντα πως είχαν εκπεμφθεί αυτόματα μηνύματα για την ύπαρξη καπνού σε πολλά σημεία του Airbus 320, πριν την εξαφάνιση.

Επίσης, τρία ακόμη μηνύματα που καταγράφηκαν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, δείχνουν ότι υπήρξε πρόβλημα στους αισθητήρες κάποιων παραθύρων, γεγονός που ίσως υποδεικνύει απότομη αύξηση θερμοκρασίας, ενώ τα τελευταία μηνύματα που καταγράφηκαν αποκαλύπτουν ότι υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα ελέγχου πτήσης.

Δύο λεπτά από τη στιγμή που σήμανε το προειδοποιητικό σήμα για την φωτιά, χάθηκε κάθε ίχνος του αεροσκάφους. Όλοι οι συναγερμοί καταγράφηκαν μέσα σε τρία λεπτά, από τις 03.26 (ώρα Ελλάδος) έως τις 03.29, λίγο πριν χαθεί το στίγμα του Airbus.

Τα στοιχεία για την πτήση

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει και η εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται ενήμερες για τις έρευνες, πλην όμως μη κατονομαζόμενες πηγές, το αυτόματο σύστημα μετάδοσης δεδομένων (ACARS) του αεροσκάφους έστειλαν μηνύματα ύπαρξης «έντονου καπνού που ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους, όπου βρίσκονται εγκατεστημένα τα ζωτικά όργανα των ηλεκτρονικών του συστημάτων».

Όμως, κατά την WSJ, οι ενδείξεις αυτές «δεν επαρκούν για να σαφηνίσουν εάν το αεροσκάφος έπεσε θύμα βομβιστικής ενέργειας, ή άλλων ανεξήγητων αιτίων».

Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως περιήλθαν στην κατοχή του πληροφορίες ανάλογες, αλλά από αιγυπτιακές πηγές. 

«Ενεργοποιήθηκαν προειδοποιητικά σήματα κινδύνου από καπνούς στην πτήση 804 της EgyptAir λίγα λεπτά πριν την συντριβή της στη Μεσόγειο», μετέδωσε το δίκτυο.

«Έχουμε λάβει γνώση των πληροφοριών από τον Τύπο. Στο παρόν στάδιο, δεν δύναμαι ούτε να τις επιβεβαιώσω, ούτε να τις διαψεύσω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες ώρες μετά την συντριβή υπήρξαν μαρτυρίες από την Ελλάδα που έκαναν λόγο για «φωτιά στον ουρανό» νότια της Καρπάθου. Συγκεκριμένα, Έλληνες αξιωματούχοι μίλησαν σε διεθνή ΜΜΕ και είπαν ότι αυτή την μαρτυρία κατάθεσε πλοίαρχος εμπορικού πλοίου που βρισκόταν 130 ναυτικά μίλια νότια του νησιού των Δωδεκανήσων.

Η μοιραία διαδρομή


Έκρηξη βόμβας πίσω από τη συντριβή;

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται πολλά είναι τα «σενάρια» πίσω από την εξαφάνιση και συντριβή του αεροπλάνου της αιγυπτιακής εταιρίας, τα περισσότερα από τα οποίο θεωρούν ως πιθανότερη την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης.

Τα τελευταία στοιχεία που είδαν, άλλωστε, το «φως» της δημοσιότητας, δείχνουν, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς ότι είναι πιθανό να εξερράγη κάποια βόμβα μέσα στο Airbus, ωστόσο, την αλήθεια θα «πουν» τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου, το οποίο ακόμη αναζητείται.

Πλοία «χτενίζουν» την περιοχή σε απόσταση περίπου 290 χλμ από τις ακτές της Αλεξάνδρειας, όπου υπολογίζεται ότι έχει συντριβεί το αεροσκάφος. 

Αν ανασυρθούν τα «μαύρα κουτιά» ανέπαφα θα μπορούσαν να προσφέρουν στους αναλυτές πολύτιμες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές πριν το Airbus εξαφανιστεί από τα ραντάρ. Βέβαια, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες, καθώς τόση είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των κουτιών.

protothema.gr