Ευεργετικό το κάλιο για την πρόληψη της υπέρτασης στους εφήβους

17.50

Χρειάζεται να λαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, υδατάνθρακες και μέταλλα. Η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα αυτών των συστατικών ποικίλλει όμως ανά ηλικία.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics δείχνει ότι ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, το κάλιο, συσχετίζεται με βελτίωση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης κατά την εφηβεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή πρόσληψη καλίου σε ποσότητα τουλάχιστον 2.400 mg μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη της υπέρτασης, ενώ η κατανάλωση αλατιού σε ποσότητα άνω των 3.000 mg ημερησίως δεν φάνηκε να επηρεάζει καθόλου τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές κατέδειξαν ότι η αυξημένη πρόσληψη καλίου κατά την εφηβεία συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης λίγο πριν την ενηλικίωση. Αντιθέτως, δεν εντοπίστηκε αρνητική επίδραση της πρόσληψης αλατιού, ως μεμονωμένος παράγοντας, στα επίπεδα της πίεσης.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από την έρευνα Growth and Health Study του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI), η οποία αφορούσε σε 2.185 νεαρά κορίτσια ηλικίας 9-10 ετών και κάλυπτε συνολικά διάστημα 10 ετών.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν όχι μόνο την ανάγκη να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες των νέων σε κάλιο αλλά ταυτόχρονα να μην «ενοχοποιείται» αδιακρίτως το αλάτι, δεδομένου ότι η επίσημη οδηγία της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει πως η κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.300 mg την ημέρα στις ηλικίες 2-50 ετών. Παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι σε ορισμένα άτομα το αλάτι συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης επειδή οδηγεί σε κατακράτηση υγρών στο σώμα, με αποτέλεσμα να καταπονείται περισσότερο η καρδιά.onmed.gr