Εύφλεκτο σκηνικό στο Ισραήλ μεταξύ φόβου επεισοδίων και τανκς στη Γάζα

10.32
Ιερουσαλήμ
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στο Ισραήλ, με τη θερμοκρασία στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας να ανεβαίνει ενώ η παλαιστινιακή οργή για το θάνατο του εφήβου φουντώνει με κινητοποιήσεις και επεισόδια μέχρι τη νύχτα. 

Προληπτικά μέτρα σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη για να μην ξεσπάσουν νέα επεισόδια την πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, σε συναγερμό για ρουκέτες ισραηλινές περιοχές. «Τελευταία προειδόποιηση» Νετανιάχου προς τη Χαμάς ενώ εξετάζεται επιστροφή στην τακτική κατεδαφίσεων σπιτιών στη Δυτική Όχθη.

Η ημέρα των πρώτων προσευχών στα τζαμιά για το Ραμαζάνι βρίσκει την ισραηλινή κυβέρνηση να έχει στείλει ενισχυμένες στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την Πέμπτη εκτοξεύτηκαν περίπου 40 ρουκέτες από τις παλαιστινιακές περιοχές. 

Τεθωρακισμένα, μέσα του πυροβολικού και ισχυρές δυνάμεις στρατιωτών έχουν «περικυκλώσει» τα σύνορα, σε μία κίνηση που το Ισραήλ υπογραμμίζει πως είναι αμυντική.

To Ισραήλ θεωρεί ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της τις πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση, καλώντας την να σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών. Η Χαμάς από την άλλη υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει την κατάσταση, με την ευρείας έκτασης επιχείρηση που είχαν ξεκινήσει μετά την απαγωγή των τριών ισραηλινών εφήβων. 

Παράλληλα, αναφορές στα ισραηλινά ΜΜΕ θέλουν τις δυνάμεις ασφαλείας να εξετάζουν επιστροφή στην αμφιλεγόμενη τακτική των κατεδαφίσεων σπιτιών της Χαμάς. Η πρακτική είχε εγκαταλειφθεί προ δεκαετίας, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις από το εξωτερικό, αλλά η Haaretz μεταδίδει ότι τώρα οι ένοπλες δυνάμεις εξέταζουν να προχωρήσουν σε «κατεδαφίσεις δεκάδων σπιτιών στη Δυτική Όχθη», περιλαμβανομένων των κατοικιών των ηγετών της Χαμάς.

Νέα αναφορά για ανεπιτυχή απαγωγή – Φουντώνει η οργή

Το θρίλερ που είχε ξεκινήσει με την απαγωγή των τρίων νεαρών έβαλε σε νέα τροχιά έντασης το αδιέξοδο του Παλαιστινιακού και κλιμακώνεται επικίνδυνα: Η τραγική λήξη της απαγωγής των τριών, που βρέθηκαν δολοφονημένοι, εξόργισε τους Ισραηλινούς, κινητοποίησε ακραίους που καλούσαν σε «εκδίκηση» και ήταν το προοίμιο της επόμενης τραγικής εξέλιξης, της απαγωγής και δολοφονίας του 15χρονου Παλαιστίνιου.

Η υπόθεση ακόμη θεωρείται ανεξιχνίαστη και το Ισραήλ την καταδικάζει έντονα, προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα. Η παλαιστινιακή πλευρά όμως θεωρεί δεδομένο ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν η τυφλή αντεκδίκηση. 

Στην ίδια την ανατολική Ιερουσαλήμ, η οργή κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει: Οι συγκρούσεις που κράτησαν μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής στα παλαιστιανικά περίχωρα της πόλης ήταν ακόμη εντονότερες από την προηγούμενη ημέρα.

Παλαιστίνιοι ανέφεραν επίσης ότι ένα επτάχρονο αγόρι στο Μπεΐτ Χανινά έπεσε θύμα αποτυχημένης απόπειρας απαγωγής το βράδυ της Πέμπτης. Τέτοιες αναφορές δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το κλίμα, με φόντο την το «κύμα» εκκλήσεων ακραίων για εκδίκηση.

Η ισραηλινή αστυνομία έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις ιδιαίτερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τις οποίες δεν προτίθεται να απομακρύνει τουλάχιστον πριν την κηδεία του 15χρονου. 

Τέλος, σε ένα σχετικά περιφερειακό περιστατικό που έχει όμως τη σημασία του, ο λογαριασμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Twitter έπεσε για λίγα λεπτά θύμα χάκερ. Οι χάκερ ανάρτησαν δύο μηνύματα, το πρώτο που προειδοποιούσε για δήθεν πιθανή διαρροή ραδιενέργειας μετά από πλήγμα ρουκετών στη Ντιμόνα και το δεύτερο «ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη». 

Οι αναρτήσεις εξαφανίστηκαν μέσα σε μερικά λεπτά, μέσα στα οποία όμως είχαν διαδοθεί αστραπιαία προκαλώντας σύγχυση. 

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ