Εγκαίνια για το Κέντρο Διαμεσολάβησης.Δείτε που ωφελεί τους πολίτες

10.24

 
Εγκαίνια για το Κέντρο Διαμεσολάβησης θα γίνουν την  Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, ώρα 18.30 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, Κορωναίου 9, Ηράκλειο Κρήτης
 
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος
 
Θα ακολουθήσει ενημερωτική ημερίδα  για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 

Το Κέντρο Διαμεσολάβησης αποτελεί φορέα ο οποίος έχει ιδρυθεί και υφίσταται στο πλαίσιο του διοικητικού χάρτη και της οργανωτικής δομής του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
 
Το Κέντρο Διαμεσολάβησης λειτουργεί με διαμεσολαβητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο Διαμεσολαβητών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου  και έχουν πιστοποιηθεί από το Ενοποιημένο Μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ;

 
Η Διαμεσολάβηση ( Mediation ) είναι ένας τρόπος επίλυσης Αστικών και Εμπορικών Διαφορών, χωρίς την προσφυγή στα δικαστήρια. Με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου ειδικά εκπαιδευμένου προσώπου, του Διαμεσολαβητή, δυο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά αυτή.
 
Στην Ελλάδα η Διαμεσολάβηση υπάγεται στις διατάξεις του νόμου 3898/2010                   (Διαμεσολάβηση σε Αστικές και Εμπορικές διαφορές ) που μετέφερε  στο εθνικό μας δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία 2008/52/ΕΚ
 
ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ;
 
Η διαμεσολάβηση εφαρμόζεται για την επίλυση κάθε αστικής και εμπορικής διαφοράς και ενεργοποιείται μόνο με τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων μερών.
 
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ;
 
Για να ενημερωθείτε  σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς σας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Διαμεσολάβησης Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το οποίο παρέχει  πληροφορίες για τη φύση της Διαμεσολάβησης, τις διαδικασίες και την επιλογή του Διαμεσολαβητή από σχετικό κατάλογο Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών που τηρείται στο Κέντρο.
 
ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ  Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ;
 
Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί  στις σύγχρονες ειδικά  διαμορφωμένες αίθουσες  του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
 
ΣΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΕΧΩ ΤΗ ΛΥΣΗ ;
 
Συνήθως η λύση δίνεται μέσα σε μια μέρα, με βάση την κρινόμενη υπόθεση .
 
ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ;
 
Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και τον χρόνο που θα διαρκέσει η Διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
 
 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 
Επίλυση διαφορών μέσω διαμεσολάβησης 
Προώθηση της διαμεσολάβησης ως αποτελεσματικής εναλλακτικής μεθόδου επίλυσης διαφόρων από την οποία εξοικονομείται  χρόνος και χρήμα 
Διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαμεσολάβηση ως νέου τρόπου επίλυσης διαφορών. 
 
 
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ :
 

Παροχή πληροφοριών και οδηγιών σχετικά με τη φύση της διαμεσολάβησης και των διαδικασιών της.
Διαχείριση των διαφορών που παραπέμπονται σε διαμεσολάβηση, μέσω της διοικητικής και τεχνικής οργάνωσης των διαδικασιών διαμεσολάβησης.
Παροχή βοήθειας επιλογής διαμεσολαβητή από τον κατάλογο διαμεσολαβητών που τηρεί το Κέντρο Διαμεσολάβησης.

Εκτέλεση χρεών συνδέσμου ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέλη και τον διαμεσολαβητή, με σκοπό τη διασφάλιση της βέλτιστης επικοινωνίας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών.

[Πλαίσιο κειμένου: ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΣ • ΓΡΗΓΟΡΑ • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ • ΦΙΛΙΚΑ • ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ • ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ] Παροχή συνδρομής στα ενδιαφερόμενα μέρη για τη διοργάνωση κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας που ενδέχεται να χρειαστεί κατά την πορεία της διαμεσολάβησης, όπως υπηρεσίες μετάφρασης, διερμηνείας, γραμματειακής υποστήριξης.

Διαχείριση των οικονομικών παραμέτρων των διαδικασιών διαμεσολάβησης.
Παροχή κτιριακών εγκαταστάσεων, τεχνικών μέσων και μέσων διοικητικής μέριμνας που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή της διαμεσολάβησης.

Παροχή υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διαμεσολάβησης.