Εγκαινιάζεται σήμερα η αγροτική έκθεση «Agro Expo 2016»

07.19

Σήμερα στις 7 το βράδυ θα τελεστούν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα εγκαίνια της αγροτικής Έκθεσης Agroexpo που οργανώνει για πρώτη φορά το Επιμελητήριο Λασιθίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ιεράπετρας.Η έκθεση φιλοξενείται στο Μισεδάκειο Στάδιο και θα είναι ανοικτή για το κοινό την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, απογευματινές ώρες, από τις 5 έως τις 9 το βράδυ και το σαββατοκύριακο όλη μέρα, από τις 11.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας και ο Περιφερειάρχης Κρήτης. Θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την χορευτική ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας με τη συνοδεία του Βαγγέλη Βαρδάκη.

Παρών αναμένεται να είναι και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναμένεται να δεχτεί πολλές ερωτήσεις για τις αποζημιώσεις, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός θα κληθεί να απαντήσει στα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στις αλλαγές στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων.

Το Σάββατο

Τη δεύτερη ημέρα η έκθεση θα είναι ανοικτή 11.30 έως 20.30.

Το απογευματινό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικές ομιλίες και συζητήσεις από ειδικούς με θέματα που αφορούν προβλήματα των αγροτών αλλά και ενημέρωση για τα νέα δεδομένα (φοροτεχνικά, επιδοτήσεις, νέες καλλιέργειες, κ.τ.λ.π.)

Αναλυτικά, οι ομιλίες:

17:30-18:30:  Ολοκληρωμένη διαχείριση   εχθρών  στις  θερμοκηπιακές καλλιέργειες με έμφαση στον υπονομευτή της ντομάτας «Tuta absoluta»: Εμμανουήλ Ροδιτάκης , Ph.D., Εντεταλμένος  Ερευνητής, ΕΛΓΟ-Δήμητρα

18:30-19:00: Αγροτική επιχειρηματικότητα και εξαγωγές: το παρόν και το μέλλον μέσω της καταγραφής του παρελθόντος: Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης

19:00-19:30: Νέες επιχειρήσεις έντασης γνώσης στην αγροτική παραγωγή στην περιφέρεια Κρήτης: H νέα γενιά αγροτών; Η ιδέα της επιχειρηματικής ανακάλυψης: Αρτέμης Σαιτάκης, Διευθυντής ΕΤΕΠ Κρήτης

19:30-20:00: ΕΛ.Γ.Α.: «Ασφάλιση και προστασία της αγροτικής δραστηριότητας»: Σούλιου Καλομοίρα,  Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Ασφάλισης και Ενισχύσεων.

 Την Κυριακή

Ανάλογο με του Σαββάτου είναι και το πρόγραμμα της Κυριακής, με την έκθεση να ανοίγει από το πρωί, ενώ το απογευματινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και πάλι ομιλίες και συζητήσεις με ειδικούς.

Αναλυτικά:

18:30-19:00: Ομάδες παραγωγών: ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, ο ρόλος του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020: Άννα Μίχου, Αν. Προϊσταμένη, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας

19:00-19:30: Εργαλεία Χρηματοδότησης της Καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Παναγιώτης Ιγνατιάδης- Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

19:30-20:00: Αλλαγές Επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων προς μια σύγχρονη αγροτική παραγωγή και ο ενεργός ρόλος των φορέων Α-ΠΕΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων Άλφα): Πλατής Μιχαήλ.

Η βραδιά και η έκθεση θα κλείσει με συναυλία του Κρητικού καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά, με ώρα έναρξης 9 το βράδυ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, στους επισκέπτες θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα από τη Σχολή Culinary Studies, τα οποία θα παρασκευάζονται επί τόπου.

Η είσοδος στην έκθεση είναι 2 ευρώ, ενώ μέρος των εσόδων θα διατεθούν στις κοινωνικές δομές της πόλης.