Εικαστική συνεργασία-αφιέρωμα στους Κρητικούς ζωγράφους Γεωργιάδη και Κουνάλη από Περιφέρεια-δήμους σε Ηράκλειο και Χανιά

10.23

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Ηρακλείου, του δήμου Χανίων, και της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αναδρομική εικαστική συνεργασία και ανταλλαγή δύο σημαντικών για τη χώρα μας εκθέσεων τέχνης.

Συγκεκριμένα, στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στις 6 Απριλίου, εγκαινιάζεται η έκθεση: «Γιώργος Κουνάλης: Στην τέχνη όπως και στην ζωή» και λίγες μέρες μετά, στις 12 Απριλίου ανοίγει η έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο «Γιώργος Θωμά Γεωργιάδης: Ομορφιά και αλήθεια. Ζωγραφίζοντας κλασικά, αυστηρά και απλά». Στη συνέχεια, η έκθεση «Κουνάλη» θα μεταφερθεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπως και η έκθεση «Γεωργιάδη» στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Για τις δυο σημαντικές εκθέσεις δόθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια με την συμμετοχή του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστα Φασουλάκη, της Αντιδημάρχου Ηρακλείου για θέματα Πολιτισμού Αριστέας Πλεύρη, και ενός εκ των επιμελητών της έκθεσης Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης ανέφερε, ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει τις εκθέσεις δυο μεγάλων καλλιτεχνών του νησιού. Η Περιφέρεια, προσανατολισμένη στην προώθηση-προάσπιση του Κρητικού πολιτισμού, παρουσιάζει στο κοινό τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών σε Ηράκλειο και Χανιά. Ευχαριστούμε το δήμο Ηρακλείου, το δήμο Χανίων, τη δημοτική Πινακοθήκη Χανίων για την άψογη συνεργασία προκειμένου να υλοποιηθούν οι εκθέσεις».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο δήμο Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη τόνισε: «Πρόκειται για δυο πολύ σημαντικές εκθέσεις και πιστεύουμε ότι αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία να γνωρίσουν το Ηράκλειο, τα Χανιά, το έργο αυτής της καταπληχτικής δημιουργίας. Η διαδημοτική συνεργασία στο τομέα πολιτισμού είναι κάτι πολύ ουσιαστικό για εμάς και θα συνεχιστεί και με άλλους δήμους».

Τέλος ο ένας εκ των επιμελητών της έκθεσης Κωνσταντίνος Πρώιμος επεσήμανε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας, των δήμων, της Πινακοθήκης, γιατί για πρώτη φορά συστηματικά εξερευνάται το καλλιτεχνικό κληροδότημα της Κρήτης και ουσιαστικά η «ταυτότητα» του Κρητικού λαού, γιατί η τέχνη είναι «καθρέπτης» της ταυτότητας αυτής».

Ποιοι ήταν οι καλλιτέχνες

Οι επιμελητές της αναδρομικής έκθεσης Γεωργιάδη, Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Μανώλης Καρτεράκης, επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Θωμά Γεωργιάδης ήταν ένας σπουδαίος ζωγράφος και ιδιαίτερα ανήσυχος καλλιτέχνης με πλούσιο έργο που εξερεύνησε όλα τα είδη της ζωγραφικής, τοπία, εσωτερικά, νεκρές φύσεις, πορτρέτα, γυμνά και αλληγορικά θέματα. Έχοντας μια μακρά θητεία στο εξωτερικό και στην Αθήνα, επέστρεψε στη γενέτειρά του πόλη, το Ηράκλειο, όπου συνέχισε την τέχνη του με σεμνότητα και ήθος αλλά πάντα με πάθος και συγκίνηση και κέρδισε την αναγνώριση, τον σεβασμό και την αγάπη των συμπολιτών του τόσο ως δημιουργός όσο και ως δάσκαλος. Άνθρωπος πολυσχιδής, υπήρξε ταλαντούχος μουσικός, σκηνογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων που πλούτισε με την παρουσία του τον εικαστικό κόσμο της πόλης του.

Ο Γιώργος Κουνάλης, όπως σημειώνει η επιμελήτρια Σοφία Μαυρουδή, εργαζόταν με διαφορετικά είδη τέχνης, παράλληλα μεταξύ τους που το ένα προέκυπτε ως φυσικό στοιχείο ή επακόλουθο του άλλου, και τα οποία εκτείνονταν από τη βυζαντινή έως και τη σύγχρονη τέχνη με εννοιολογικά στοιχεία αλλά και με καλλιτεχνικά δρώμενα. Ήταν ένας καλλιτέχνης που περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στο εργαστήρι του, μεταφράζοντας και ερμηνεύοντας τον περίγυρό του, εμπνεόμενος από διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής του. Η συγκεκριμένη έκθεση δίνει έμφαση στον πειραματισμό του και πώς το ίδιο το έργο και η τεχνοτροπία του αποτελούσαν αναπόσπαστα στοιχεία μιας ακατάπαυστης έρευνας. Έχοντας αυτό ως γνώμονα, το καλλιτεχνικό εργαστήρι του αναπαρίσταται ως μέρος της έκθεσης, καθώς η ζωή και η καλλιτεχνική δημιουργία του είχαν συγχωνευτεί σε ένα.