Εγκρίθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών του εμπορικού λιμανιού του Ρεθύμνου

16.16

Το «πράσινο φως» πήρε από το Υπουργείο Ναυτιλίας η μελέτη μερικής αποκατάστασης του προσήνεμου μόλου και τμήματος του χώρου στάθμευσης στο εμπορικό λιμάνι της πόλης, που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές μετά την κακοκαιρία του Ιανουαρίου.

Πλέον, είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου, ώστε οι εργασίες να πραγματοποιηθούν στο επιθυμητό χρονοδιάγραμμα και να μην μεσολαβήσει η κακοκαιρία της χειμερινής περιόδου. Όπως επεσήμανε η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη-Καπετανάκη, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση: «Στόχος είναι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, να βρεθεί ο ανάδοχος προκειμένου οι εργασίες να εκτελούνται τον Οκτώβριο πριν τον χειμώνα και τις νέες κακοκαιρίες. Το έργο δεν θα είναι χρονοβόρο καθώς πρόκειται για μερική αποκατάσταση του τμήματος».

Το έργο, ύψους 300.000 ευρώ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, ωστόσο έχει κατατεθεί αίτημα για επιπρόσθετο κονδύλι από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ύψους 300.000 ευρώ που αφορά την αποκατάσταση τμήματος του πάρκινγκ και 319.000 ευρώ για το ακρομόλιο που παρουσίασε βύθισμα.

Άλυτο το ζήτημα της θωράκισης του λιμανιού

Το χρόνιο πρόβλημα της ελλιπούς θωράκισης του εμπορικού λιμανιού, όμως παραμένει και η προμελέτη του έργου βρίσκεται στην τεχνική υπηρεσία και το Λιμενικό ταμείο προκειμένου να γίνουν συμπληρωματικές παρατηρήσεις και στη συνέχεια να δοθεί στους μελετητές για να ολοκληρωθεί. Στόχος είναι η μελέτη να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό ώστε στη συνέχεια να αναζητηθούν οι χρηματοδοτικοί άξονες στους οποίους θα μπορέσει να ενταχθεί. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 2 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει εργασίες θωράκισης του λιμανιού από τις πλημμύρες και αναμόρφωσης των χώρων του εμπορικού λιμανιού, κάτι που απαιτεί διαφορετικό κοστολόγιο.

Ανοίγει παράθυρο για την κρουαζιέρα στο Ρέθυμνο

«Ανοίγουν σταδιακά οι προοπτικές για την ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στο Ρέθυμνο» ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα με αντιπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται τον τομέα.

«Είδαν τις εναλλακτικές για την κρουαζιέρα στο νομό μας. Η Αρχαία Ελεύθερνα, οι οικισμοί, η γαστρονομία, τα μοναστήρια μας, η τοπική φιλοξενία, αποτελούν τα προσόντα που έχουμε σαν νομός και πρέπει να προωθήσουμε σωστά. Θα χαρτογραφήσουμε με ένα υπόμνημα στην εταιρεία όλα τα παραπάνω ώστε να ξεκινήσει η προεργασία και η προετοιμασία, για το έντυπο της κρουαζιέρας και την προώθηση στο εξωτερικό. Ωστόσο, εξετάσαμε κάποια σημεία όπως οι υποδομές και για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε αποτελεσματικά την κρουαζιέρα θα πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στο χώρο του λιμανιού» ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη.

Πηγή: goodnet.gr