Εισάγουμε μέχρι και ντομάτες. Καταγγελία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

06.10

Τον τελευταίο καιρό εισάγονται μεγάλες ποσότητες ντομάτας από την Αλβανία και τα Σκόπια στην ελληνική αγορά, χωρίς σημάνσεις και τυποποίηση, με αποτέλεσμα τα φορτία αυτά να βρίσκονται στη διάθεση εκείνων που αισχροκερδούν, παίζοντας ανενόχλητοι το παράνομο παιχνίδι των «ελληνοποιήσεων», εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή τιμή της εισαγόμενης και χωρίς ελέγχους ντομάτας, εις βάρος της ποιοτικής πιστοποιημένης ντομάτας που παράγει η Κρήτη, τα Φιλιατρά και η Πρέβεζα.

Μετά από πρωτοβουλία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής της Ιεράπετρας, το ΥπΑΑΤ ενημερώθηκε για τις «ελληνοποιήσεις» και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ελέγχους. Ωστόσο είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία γιατί τα κέρδη είναι μεγάλα και τα στόματα στην αγορά κλειστά.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής, μετά από καταγγελίες, που έλαβε στις 28 Οκτωβρίου 2015, από τον Σύλλογο Κρητών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αττικής, για εισαγωγές και ελληνοποιήσεις Αλβανικών και Σκοπιανών ντοματών, προώθησε το αίτημα για ελέγχους προς το αρμόδιο υπουργείο (ΥπΑΑΤ).

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Εμμανουήλ Καπαράκης, «μας ενημέρωσαν οι πωλητές λαϊκών αγορών ότι εισάγονται και πωλούνται σαν ελληνικές ντομάτες από τις γειτονικές χώρες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πωλούνται σαν αλβανικές ή σκοπιανές αλλά όχι σαν ελληνικές. Ενημερώσαμε το ΥπΑΑΤ για αυτό που συμβαίνει και ζητάμε να γίνουν έλεγχοι για να το σταματήσει.

Το ΔΣ του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μερίμνησε και έφερε σε επαφή τις δύο πλευρές τόσο, το αρμόδιο τμήμα του ΥπΑΑΤ στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, όσο και το ΔΣ των Κρητών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αττικής, και άρχισαν μια πολύ σημαντική εργασία για την, από κοινού, επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Οι τοπικές ελεγκτικές υπηρεσίες της ΠΕ Λασιθίου (ΔΑΟΚ) μας ενημέρωσαν σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη (24/11/2015) ότι έλαβαν εντολή από την Αθήνα, ώστε να προβούν σε ελέγχους και δειγματοληψίες και να ανταλλάξουν πληροφορίες για αυτές τις παράνομες δράσεις».

Εισαγωγές ντομάτας χωρίς σήμανση

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα οι ελεγκτικές αρχές του Πειραιά πέτυχαν σοβαρό πλήγμα στην παράνομη διακίνηση φορτίων Αλβανικής ντομάτας, που εισήγαγε χονδρέμπορος στη Λαχαναγορά του Ρέντη, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους σήμανση στα πλαστικά κιβώτια, με τα οποία είχαν ταξιδέψει ατυποποίητες από την Αλβανία στην Ελλάδα, και χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για την ιχνηλασιμότητα φυτοφαρμάκων στα συγκεκριμένα φορτία.

Στη δέσμευση του εν λόγω φορτίου Αλβανικής ντομάτας, συνολικού βάρους 21 τόνων, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στο πλαίσιο των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν καθημερινά στην αγορά.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «κατά τον ποιοτικό έλεγχο, που διενεργήθηκε, σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, οι γεωπόνοι ελεγκτές αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, εντόπισαν και δέσμευσαν 2.566 πλαστικά κιβώτια με ντομάτες προέλευσης Αλβανίας, συνολικού βάρους 21 τόνων, λόγω απουσίας της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία σήμανσης στις συσκευασίες.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση απαγορεύτηκε να διατεθεί στο λιανικό εμπόριο αυτή η ύποπτη παρτίδα Αλβανικής ντομάτας, μέχρι να γίνει ο προβλεπόμενος επανέλεγχος, προκειμένου να κριθεί αν θα πρέπει να καταστραφεί η να επιστραφεί στη χώρα προέλευσης.

Η σήμανση που υποχρεούνται όλα τα οπωροκηπευτικά να έχουν στη συσκευασία τους αποτελεί την ταυτότητα όλων ανεξαιρέτως των προϊόντων, που διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις».

Πηγή: agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *