Εισβολή στην Ουκρανία: Σε αυτή τη δομή, στη Σιντική Σερρών, θα πάνε οι Ουκρανοί πρόσφυγες

13.39

Αδειάζει δομή προσφύγων στις Σέρρες για να φιλοξενηθούν Ουκρανοί πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, πρώτο σημείο υποδοχής θα είναι η δομή στον δήμο Σιντικής η οποία βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τον συνοριακό σταθμό. Αυτή θα είναι η πρώτη δομή που θα διατεθεί για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία έχουν αφιχθεί στην Ελλάδα 1.840 Ουκρανοί.

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι τουλάχιστον 1.500 πρόσφυγες από την Ουκρανία είχαν εισέλθει μέχρι προχθες το βράδυ στην χώρα μας, είτε από τον Προμαχώνα είτε από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Τόνισε ότι η Ελλάδα θα διευκολύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τις οικογένειες με παιδιά να μπουν στην χωρά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει θέμα ασφάλειας στα σύνορα μας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι για όσους δεν έχουν διαβατήρια με βιομετρικά χαρακτηριστικά, αυτοί θα καταγράφονται και σε συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία θα γίνεται ταυτοποίηση.

Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μετρά σε περίπτωση που δεν σταματήσει αυτή η κρίση και εισέλθει μεγάλος αριθμός προσφύγων τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολίτικης προκείμενου να διασφαλιστούν χώροι.

Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη: «Προσφέρετε σπίτια και δωμάτια στους Ουκρανούς πρόσφυγες»
Σημειώνεται ότι σήμερα ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ απηύθυνες έκκληση προς τους Έλληνες να βοηθήσουν τις οικογένειες που ξεριζώθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διαθέτοντας σπίτια ή δωμάτια.

«Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσοι θα είναι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, διότι φεύγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Φεύγουν προς την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα. Φεύγουν σε πολλές χώρες και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον ακριβή αριθμό. Μπορώ, όμως, να πω ότι ο αριθμός των προσφύγων θα είναι μεγάλος και για τον λόγο αυτό ζητούμε από όποιον μπορεί να βοηθήσει, από τους Έλληνες πολίτες, που μπορούν να διαθέσουν ιδιωτικές τους κατοικίες ή δωμάτια να το κάνουν», είπε ο κ.Σαμπλούκ σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».

Ο κ. Σαμπλούκ χαρακτήρισε το πρωινό της έβδομης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία «πολύ δύσκολο», συμπληρώνοντας πως «κάθε μέρα τα πράγματα είναι και χειρότερα», καθώς «η ρωσική επιθετικότητα αυξάνει κι επιτίθενται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο» και «πάρα πολλοί από τους Ουκρανούς πολίτες φεύγουν από τα σπίτια τους», αφού (οι ρωσικές δυνάμεις) «επιτίθενται σε ειρηνικούς πληθυσμούς, σε σπίτια».

Παράλληλα, ο Πρόξενος της Ουκρανίας αναφέρθηκε στη συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και με τον δήμο Θεσσαλονίκης για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ήδη ξεκινήσει και τα επόμενα 24ωρα θα αναχωρήσει η πρώτη παρτίδα με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για την Ουκρανία, όσο και για τη διαχείριση των προσφύγων.

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει με τους πρόσφυγες. Πού θα στεγαστούν όσοι έρθουν και όσοι έφτασαν. Ήδη πολλά λεωφορεία φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μας έδωσε την πλήρη στήριξη του και στήθηκε ένα κέντρο “ειδικής ομάδας” προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις», προσέθεσε ο κ. Σαμπλούκ.

Πηγή: www.iefimerida.gr