ΕΚΗ προς ΙΚΑ: Να πάρει πίσω την επιστροφή του επιδόματος τοκετού

07.52

Να πάρει θέση και να δοθεί άμεσα λύση ζητά το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου από τη διοίκηση του ΙΚΑ, για το ζήτημα με τις αποφάσεις που αφορούν εντολές επιστροφής του επιδόματος τοκετού από εργαζόμενες.

Να θυμίσουμε ότι αφορμή ήταν η υπόθεση μιας εργαζόμενης μητέρας που είχε οδηγηθεί ως τις δικαστικές αίθουσες για να δικαιωθεί. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση μετά από αίτηση που είχε καταθέσει το ΕΚΗ, το δικαστήριο δικαίωσε την εργαζόμενη αναστέλλοντας την απόφαση του ΙΚΑ που απαιτούσε την επιστροφή του επιδόματος τοκετού.

Η διοίκηση του ΙΚΑ με επιστολές είχε ζητά από τις μητέρες που γέννησαν τους πρώτους μήνες του 2013 να επιστρέψουν το επίδομα 900 ευρώ γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ως ορίζει ο νόμος.

 

Η επιστολή αναλυτικά:

“Η Διοίκηση του Εργατικού  Κέντρου  Ηρακλείου σας εκφράζει την πλήρη απογοήτευση της όταν με την υπ. Αριθμό 959-21/7/2014 επιστολή προς τον πρώην  Διοικητή του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο και με την οποία τον ενημερώναμε για την υπ? αριθμό  Ν54/2014 απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που δικαιώνει  εργαζόμενη μητέρα μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσε το ΕΚΗ στα Διοικητικά Δικαστήρια και σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται μέχρι την οριστική εκδίκαση από το αρμόδιο δικαστήριο, η απόφαση του Διοικητή του ΙΚΑ  καθώς και η πράξη ταμειακής βεβαίωσης με τις οποίες, το ΙΚΑ απαιτούσε την άμεση επιστροφή του επιδόματος τοκετού των 900? ( ποσό που είχε καταβληθεί μετά τον τοκετό στην παραπάνω μητέρα ) και μάλιστα με την απειλή της κατάσχεσης.

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση και λαμβάνοντας υπόψη την δυσχερή οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων ασφαλισμένων, ζητούσαμε την αναστολή όλων των σχετικών αποφάσεων που αφορούσαν την εντολή επιστροφής του επιδόματος τοκετού των 900?, ως την οριστική εκδίκαση της παραπάνω απόφασης.

Εδώ και 15 μήνες το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου δεν έλαβε καμία ενημέρωση όσον αφορά το σχετικό αίτημα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες προκειμένου να δοθεί λύση, εντούτοις οι παραπάνω μητέρες καλούνται με νέα επιστολή από το ΙΚΑ να πληρώσουν έντοκα τα ωφελούμενα και μάλιστα με την απειλή της κατάσχεσης.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σας καλεί για άλλη μια φορά λόγο της σοβαρότητας του συγκεκριμένου κοινωνικού προβλήματος να πάρετε θέση και να δοθεί άμεσα λύση. ”