Εκατοντάδες εκατομμύρια παγκοσμίως μαστίζει η ηπατίτιδα

10.23
Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η ιογενής ηπατίτιδα η οποία μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
 
Η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα. Υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, από τα οποία περίπου 350 εκατομμύρια άτομα είναι χρόνιοι φορείς.
 
Ηπατίτιδα Β
 
Η μετάδοση της ηπατίτιδας Β γίνεται από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες), από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί. Σήμερα, Δευτέρα, Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας, οι ειδικοί επιστήμονες – συνεργάτες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζουν ότι ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της.
 
Όπως επισημαίνουν, για τη χρόνια ηπατίτιδα Β υπάρχουν σήμερα φάρμακα τα οποία δρουν ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Παράλληλα, μειώνουν τον πολλαπλασιασμό του ιού και επιβραδύνουν την ηπατική νόσο, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν ακόμα και να εκριζώσουν τον ιό. Η χορήγησή τους γίνεται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς και πάντα κάτω από ιατρική παρακολούθηση.
 
Ηπατίτιδα C
 
Σε ό,τι αφορά την ηπατίτιδα C, το ποσοστό της λοίμωξης στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας υπολογίζεται σε 1,9%. Δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της Γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της νόσου.
 
Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες) και σπάνια από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί της. Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλο μέσο προφύλαξης.
 
«Η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C θα πρέπει να έχουν τακτική ιατρική παρακολούθηση, να μην καταναλώνουν αλκοόλ, να μη λαμβάνουν φάρμακα χωρίς ιατρική οδηγία και να εμβολιάζονται για την ηπατίτιδα Α και Β. Συνδυασμένη θεραπεία, με υποδόριες ενέσεις πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης και δισκίων ριμπαβιρίνης, είναι σήμερα η θεραπεία εκλογής για όσους ασθενείς υπάρχει ένδειξη θεραπευτικής παρέμβασης. Η χορήγηση αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση λόγω των συχνών παρενεργειών. Το ποσοστό ανταπόκρισης κυμαίνεται από 40% ως 80%» αναφέρουν οι ειδικοί – συνεργάτες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη της ηπατίτιδας Α, για την οποία υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Ετησίως εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο 1,5 εκατ. νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας Α και η μετάδοση του ιού ευνοείται κυρίως από τις κακές συνθήκες διαβίωσης.
 
Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 210-5215179, 210-5215210 και 210-5212183 και να επισκεφθούν τη διεύθυνση www.keelpno.gr