Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας

15.42
Εκδήλωση ευαισθητοποίησης των πολιτών στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας διοργάνωσε το πρωί η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων στο super market του Συνεταιρισμού ΙΝΚΑ στην οδό Γογονή.
Κάθε χρόνο εκατοντάδες τόνοι πλαστικές σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα για τη δραστική μείωση της χρήσης πλαστικών τσαντών.
Η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως σκοπό τον περιορισμό μέχρι το 2025 κατά περισσότερο από τρία τέταρτα της πλαστικής σακούλας που δηλητηριάζει υδάτινες επιφάνειες και εδάφη. Οι εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, την οποία είχε προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις αρχές της εβδομάδας.
Η συμφωνία προβλέπει πως τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμα θα πρέπει να επιβάλουν χρέωση της πλαστικής σακούλας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 με στόχο να μειωθεί σε 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Το 2025, η ετήσια κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 σακούλες ανά άτομο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανερχόταν το 2010 σε 178 σακούλες ανά κάτοικο ετησίως.
Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών μέτρων θα βρίσκονται οι «ελαφρές» σακούλες, πάχους κάτω των 50 microns, οι οποίες διανέμονται δωρεάν από πολλά ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ… Περισσότερο από το 90% των 100 δισεκατομμυρίων πλαστικών σακούλων που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτήν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότερες από οχτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και διασκορπίζονται στο έδαφος, τις θάλασσες, τις λίμνες και τους ποταμούς, προκαλώντας ασφυξία σε πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά.
Βαρδής Καλογεράκης