Εκδήλωση για τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα

15.51

Ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας, ενώ καθορίζει ακόμα και τη διάθεσή μας. Ο λόγος για τον θυρεοειδή αδένα, οι παθήσεις του οποίου ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

Όπως επισημάνθηκε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς σε σύγκριση με άλλες περιοχές, με τους ειδικούς όμως να τονίζουν ότι τα περιστατικά είναι ιάσιμα, αρκεί ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού?

 

Αναλυτικότερα, είναι ο μεγαλύτερος αδένας που βρίσκεται στον τράχηλο και ο ρόλος του είναι καταλυτικός. Ο λόγος για το θυρεοειδή αδένα που με τις τρεις ορμόνες που παράγει ρυθμίζει το μεταβολισμό όλων των ιστών του ανθρώπινου σώματος. Με άλλα λόγια, είναι ο αδένας που ευθύνεται για το εάν παχαίνουμε ή αδυνατίζουμε?

 

Όπως εξηγεί ο ενδοκρινολόγος, Κώστας Ανυφαντάκης -που μίλησε σε εκδήλωση του ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο- οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι περισσότερο συχνές στις μέρες μας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και αφορούν και στα δύο φύλλα.

 

Στην Κρήτη, οι ειδικοί παρατηρούν αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς, σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Όμως -όπως λένε- τα περιστατικά είναι ιάσιμα αρκεί ο ασθενής να είναι συνεργάσιμος και ν? ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού του.

 

Με βάση τις επιστημονικές καταγραφές, ένα από τα συμπτώματα που συχνά κινητοποιεί τους πολίτες, είναι όταν αισθάνονται ένα βρόγχο στην μπροστινή τραχηλική χώρα. Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται στο άγχος και όχι σε πάθηση του θυρεοειδούς.

 

Σε γενικές γραμμές πάντως, το άγχος από το οποίο διακατέχεται στις μέρες μας ο άνθρωπος, σωματοποιείται και μπορεί να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μελλοντικά…