Εκδήλωση στα Χανιά για το περιεχόμενο και η δυνατότητα ενός φιλελληνισμού του 21ου αιώνα

17.15

Ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό σας προσκαλεί την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 10.00 το πρωί, σε εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με θέμα: «Το περιεχόμενο και η δυνατότητα ενός φιλελληνισμού του 21ου αιώνα».

Θα μιλήσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον, Πάνος Τριγάζης

Σε περίπτωση που υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον, θα προχωρήσουμε στην ίδρυση παραρτήματος του Συνδέσμου Μπάιρον στα Χανιά.

Το 2008 η Ελληνική Πολιτεία, δια του τότε Υπουργού Εσωτερικών και σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου,  καθιέρωσε τη 19η Απριλίου (ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα) ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης ύστερα από πρόταση του  Συνδέσμου «Μπάιρον» για το Φιλελληνισμό και τον  Πολιτισμό.  (εικόνα της πρότασης)

Ζητούμενο σήμερα είναι ένας  φιλελληνισμός του 21ου αιώνα, στη βάση σύγχρονων αξιών και αρχών.

Ο φιλελληνισμός αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο,  που βρίσκει την έκφρασή του σε διάφορες ιστορικές περιόδους, πάντοτε με την συμβολή και του Ελληνισμού της Διασποράς.

Πήρε παγκόσμιες διαστάσεις ως κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης  με την Επανάσταση του 1821, δεν περιορίζεται όμως, σε εκείνη την περίοδο.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, σε όλες τις κρίσιμες καμπές για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό,  εκδηλώθηκαν  αντίστοιχα φιλελληνικά κινήματα. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ο διεθνής φιλελληνισμός εκφράστηκε    ως  φιλοπροσφυγικό κίνημα.

Αργότερα, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ο φιλελληνισμός εκφράστηκε ως κίνημα συμπαράστασης με τον μεγαλειώδες   κίνημα της αντιφασιστικής  Εθνικής  μας  Αντίστασης.

Στη διάρκεια της δοκιμασίας του ελληνικού λαού από την στρατιωτικοφασιστική χούντα της 21ης Απριλίου 1967, ο φιλελληνισμός πήρε την μορφή ευρύτατου διεθνούς κινήματος  δημοκρατικής συμπαράστασης, το οποίο συνεχίστηκε και μετά την Κυπριακή τραγωδία του 1974.

Πτυχή ενός σύγχρονου φιλελληνισμού θα μπορούσε να θεωρηθεί και το διεθνές κίνημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μέσα στην ίδια την Βρετανία. Καρπός του  κινήματος αυτού ήταν και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του δίκαιου αυτού αιτήματος  της  Ελλάδας.

Η είσοδος στον 21ο αιώνα σήμανε και την είσοδο του κόσμου σε βαθιά και πολυδιάστατη κρίση, μαζί και της Ελλάδας.  Και πάλι, αναπτύχθηκε μεγάλο διεθνές κίνημα   αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό και τους αγώνες του κατά των πολιτικών σκληρής λιτότητας που του επιβλήθηκαν μετά το 2010. Ειδικότερα, στις 18 Φεβρουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες  της Ευρώπης και του κόσμου πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης, που είχαν σύνθημα την φράση   ” Είμαστε όλοι Έλληνες” του μεγάλου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Πέρσι Σέλλεϋ, φίλου και ομοϊδεάτη του Λόρδου Βύρωνα.

Σηκώνοντας σήμερα μεγάλο βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο ελληνικός λαός έχει αποσπάσει και πάλι τον διεθνή θαυμασμό, ιδιαίτερα οι συμπατριώτες μας των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, «ελληνισμός και ανθρωπισμός είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος».