Εκλογές στη FIFA εν μέσω χάους

14.13
Για τον νέο τους πρόεδρο αποφασίζουν σήμερα τα 209 μέλη της FIFA δύο εικοσιτετράωρα μετά το πρωτοφανές σκάνδαλο που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι συλλήψεις κορυφαίων στελεχών της.
 
Ο Τζόζεφ «Σεπ» Μπλάτερ, ο πρόεδρος της FIFA που διεκδικεί σήμερα μία πέμπτη προεδρική θητεία εν μέσω του χάους που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δήλωσε ενώπιον του Συνεδρίου που διεξάγεται στη Ζυρίχη ότι «δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο», εάν η οργάνωση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 είχε ανατεθεί σε άλλες χώρες αντί της Ρωσίας και του Κατάρ.
 
«Εάν στις 2 Δεκεμβρίου 2010, δύο άλλες χώρες είχαν ορισθεί ως διοργανώτριες των Παγκοσμίων Κυπέλλων ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022, πιστεύω ότι σήμερα δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο», υπονοώντας ότι οι δύο αυτές αναθέσεις προκάλεσαν την οργή της Βρετανίας, που ήταν υποψήφια για το 2018, και των ΗΠΑ, υποψήφιας χώρας για το 2022.
 
Νωρίτερα, ο Σεπ Μπλάτερ είχε χαρακτηρίσει «σκιά» «τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας» και απηύθυνε έκκληση από το βήμα του συνεδρίου στα μέλη της FIFA για την αποκατάσταση των «ζημιών».
 
«Ας αποκαταστήσουμε τις ζημιές, αρχίζουμε αμέσως να αποκαθιστούμε τις ζημιές». «Οι ένοχοι, εάν αποδειχθούν ένοχοι, είναι πρόσωπα, όχι το σύνολο του οργανισμού. Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας έριξαν μία σκιά. Ας προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε αυτήν την σκιά, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να κυλιέται στη λάσπη η υπόληψη της FIFA», καταλήγοντας: «Ας συνασπισθούμε για να προχωρήσουμε».
 
Ο Σεπ Μπλάτερ, που ξεπέρασε σοβαρές κρίσεις στις τάξεις της FIFA, το 2002 και το 2011, εξασφαλίζοντας τελικά πάντα την επανεκλογή του, προσέφυγε στο τέλος στην αγαπημένη του μεταφορά καλώντας τις 209 ομοσπονδίες να τον ακολουθήσουν: «Το καράβι δεν κλυδωνίζεται πια, και πλέει ήρεμα».
 
Μοναδικός άλλος υποψήφιος ο Ιορδανός πρίγκιπας, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν, που παρότι μέχρι προχθές είχε ελάχιστες πιθανότητες εκλογής, βλέπει τις «μετοχές» του να ανεβαίνουν, με τη βοήθεια του… FBI. Ωστόσο η εκλογή του θεωρείται μάλλον απίθανη. 
 
 
ethnos.gr