Νεκρή 22χρονη διαδηλώτρια από σφαίρα στη Βενεζουέλα

09.10
Καράκας, Βενεζουέλα
Νεαρή φοιτήτρια στην πόλη Βαλένσια στα κεντρικά της Βενεζουέλας υπέκυψε στα τραύματά της από πυροβολισμό που καταγγέλλεται ότι δέχτηκε το κεφάλι στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης. Η 22χρονη Χενέσις Καρμόνα είναι το πέμπτο θύμα σε μία Βενεζουέλα που «βράζει». 

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη ανά τη χώρα, ενώ αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν έξω από το δικαστήριο όπου αναμένεται να προσαχθεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες μετά τη δραματική παράδοσή του στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Βαλένσια δήλωσε πως η 22χρονη χτυπήθηκε από σφαίρα την Τρίτη όταν άγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών. Η νεαρή, φοιτήτρια σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και εστεμμένη βασίλισσα ομορφιάς σε τοπικά καλλιστεία, κατέληξε την Τετάρτη.

«Πόσο ακόμη θα ζούμε με αυτόν τον τρόπο; Για πόσο διάστημα θα είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε αυτήν την πίεση, εκείνους που μάς σκοτώνουν;» δήλωσε συγγενής της φοιτήτριας στο Reuters.

Η ένταση οξύνεται ακόνη περισσότερο στη Βενεζουέλα εν όψει της εμφάνισης ενώπιον δικαστηρίου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος κατηγορείται από τις Αρχές για υποκίνηση αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα, 

Ο Λόπες παραδόθηκε την Τρίτη στις δυνάμεις ασφαλείας έπειτα από τρεις εβδομάδες δυναμικών κινητοποιήσεων εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Παραδίδομαι σε μια άδικη και διεφθαρμένη δικαιοσύνη. Θέλουν να φυλακίσουν τους πολίτες που επιθυμούν μια ειρηνική, δημοκρατική αλλαγή» δήλωσε ο Λόπες πριν την παράδοσή του, καταγγέλλοντας ότι μια δικτατορική κυβέρνηση τον έχει μετατρέψει σε «αποδιοπομπαίο τράγο».

Εκτός από τον θάνατο της φοιτήτριας στη Βαλένσια άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυρά στο Καράκας και ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην παραλιακή πόλη Καρουπάνο.

Επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ αντίπαλες ομάδες συγκρούστηκαν έξω από το δικαστήριο του Καράκας στο οποίο επρόκειτο να προσαχθεί ο Λόπες. Φοιτητές έκλεισαν επίσης λεωφόρο στην πρωτεύουσα, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν σε δυτική πόλη των Άνδεων, το Σαν Αντόνιο.

Όσο για τον Νικολάς Μαδούρο, την Τετάρτη δήλωσε: «Βρίσκομαι στην εξουσία για μόλις 10 μήνες και επί δέκα μήνες αυτή η αντιπολίτευση συνωμοτεί για να με ανατρέψει και για να με δολοφονήσει. Ως πότε η δεξιά θα συνεχίζει να βλάπτει τη χώρα;»

Ο Λόπες χαρακτηρίζεται θερμοκέφαλος από ορισμένους αντιπάλους του στις τάξεις της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, από την οποία εμφανίζεται αποξενωμένος.
 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters