Νεκροί από την κακοκαιρία στη Βουλγαρία, πλημμύρες στην Αλβανία

13.06
Πλημμμύρες και θύματα έφερε στη Βουλγαρία η πολυήμερη βροχόπτωση, με τις αρχές ναμιλούν για τουλάχιστον τρεις νεκρούς και μία αγνοούμενη. Με εκτεταμμένες πλημμύρες βρίσκεται αντιμέτωπη και η νότια Αλβανία, με τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στις περιοχές γύρω από τον Αυλώνα, το Αργυρόκαστρο, το Φίερι και το Βεράτι.
 
Στη Βουλγαρία, τα προβλήματα επικεντρώνονται κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, αλλά την Κυριακή η κατάσταση επιδεινώθηκε και στα ανατολικά και νότια της χώρας.
 
Η βουλγαρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην πόλη Ρούσε, όταν δένδρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο που οδηγούσε. Στο χωριό Ιλιντέντσι, στο δήμο Στρούμιανι ένα 47χρονος άνδρας και ένα 9χρονο παιδί πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν ποτάμι, στην περιοχή Στάβεν.
 
Στο χωριό Πέτριτς χάθηκαν τα ίχνη 30χρονης γυναίκας, η οποία εθεάθη τελευταία φορά να κάνει βόλτα με το σκύλο της κοντά στο ποτάμι Λούντα Μάρα.
 
Τις περιφέρειες, Μπουργκάς, Σμόλιαν, Κίρτζαλι, Χάσκοβο, Βάρνα και Μοντάνα σάρωσαν σφοδροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές.
 
Η περιφέρεια Μοντάνα χτυπήθηκε από θυελλώδη άνεμο η ταχύτητα του οποίου έφθανε τα 30 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δήλωσε ο περιφερειάρχης, Ιβαϊλο Πέτροβ.
 
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο δήμος Βούρσετς, όπου από τους δυνατούς ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα και οι κορμοί και τα κλαδιά τους κάλυψαν το οδόστρωμα, ή έπεσαν σε αυτοκίνητα και στέγες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.
 
Στο πάρκο της πόλης Βούρσετς, το δεύτερο σε μέγεθος της Βουλγαρίας, μετά τον κήπο Μπόρις στη Σόφια, από τους θυελλώδεις ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα που είχαν φυτευτεί πριν από 80-100 χρόνια, ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος, Ίβαν Λαζάροφ.
 
Χωριά του δήμου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω προβλημάτων σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας και διακόπηκαν οι επικοινωνίες της κινητής τηλεφωνίας.
 
Στην Αλβανία, τα προβλήματα είναι εκτεταμμένα στις περιοχές γύρω από τον Αυλώνα, το Αργυρόκαστρο, το Φίερι και το Βεράτι. 
 
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
 
Στο νότο, ποτάμια Αώος, Δρίνος, Οσούμι, Γκιανίτσα, έχουν υπερχειλίσει πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια. Πολλά χωριά, κυρίως στην περιοχή του Αυλώνα, όπου εκβάλλει ο Αώος, εκκενώθηκαν και έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων, ενώ οι δρόμοι έχουν χαθεί κάτω από τα νερά.
 
Λόγω κατολισθήσεων έχουν διακοπεί οι συγκοινωνίες σε αρκετά σημεία. Η εθνική οδός που συνδέει το νότο με την πρωτεύουσα είναι αποκλεισμένη στο καινούργιο της τμήμα, από το Τεπελένι προς την πόλη Φίερι.
 
Προβλήματα προκλήθηκαν και στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές περιοχές στο νότο της χώρας και στην πόλη του Αργυροκάστρου.
 
Λόγω της κακοκαιρίας η αλβανική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια προς το νότο της χώρας.
 
Δύσκολες μέρες περνούν ειδικά οι Έλληνες στις περιοχές Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα. Τα νερά έχουν πλημμυρίσει όλο τον κάμπο της Δρόπολης και σε αρκετά σπίτια, μαγαζιά και βιοτεχνίες η στάθμη του νερού έφθασε στα 50 εκατοστά.
 
Στο χωριό Βρυσσερά, παρακλάδι του ποταμού Δρίνου υπερχείλισε και εισέβαλε” στο χωριό πλημμυρίζοντας αρκετά σπίτια, μαγαζιά και αποθήκες.
 
Υπερχείλισε επίσης ο Μπίστρισσα, ο ποταμός που διασχίζει την περιοχή του Βούρκου, στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου και δεν άφησε τίποτε στο πέρασμά του.
 
Η περιοχή της Δρόπολης και Πωγωνίου στο νομό Αργυροκάστρου είναι τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και περιοχές όπου ζει η ελληνική κοινότητα στους νομούς Δελβίνου και Αγίων Σαράντα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ