Νεκροί θεωρούνται οι οκτώ ναυτικοί του ναυαγίου στη Σκοτία

14.36
Τη διακοπή των επιχειρήσεων για την ανεύρεση των οκτώ μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου που ναυάγησε το Σάββατο στα ανοικτά της Σκωτίας ανακοίνωσε σήμερα η ακτοφυλακή, ενώ οι ναυτικοί που αγνοούνται θεωρούνται πλέον νεκροί.
 
Το φορτηγό πλοίο Cemfjiord, κυπριακού νηολογίου, ναυάγησε περίπου 25 χλμ. στα ανοικτά του Γουίκ, στη βορειοανατολική Σκωτία, προφανώς εξαιτίας της κακοκαιρίας.
 
Οι έρευνες διακόπηκαν χθες, Κυριακή, και «δεν θα επαναληφθούν», δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, προσθέτοντας πως οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι μηδενικές. Τα πλοία που διαπλέουν την περιοχή του ναυαγίου κλήθηκαν ωστόσο να διπλασιάσουν την επαγρύπνηση, πρόσθεσε.
 
Οι οικογένειες των αγνοουμένων ενημερώθηκαν για το τέλος των ερευνών και μια ομάδα του Γραφείου Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (MAIB) έφθασε επιτόπου για να επιχειρήσει να ρίξει φως στο ναυάγιο.
Το φορτηγό πλοίο είχε θεαθεί από ένα οχηματαγωγό το Σάββατο γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδας). Η τελευταία θέση του πλοίου είχε καταγραφεί την Παρασκευή στις 15:15 (ώρα Ελλάδας).
 
Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από επιβάτες του οχηματαγωγού εικονίζουν ένα πλοίο σε κάθετη θέση, του οποίου είναι ορατή μόνο η πλώρη.
 
«Επικρατούσε ισχυρή τρικυμία και οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πιθανό ότι έπαιξαν έναν ρόλο» στο ναυάγιο, δήλωσε ο Τόνι Ρέντινγκ, ένας εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, της Brise Schiffahrt Hamburg.
«Όμως θα πάρει καιρό να μάθουμε τι συνέβη. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ρωτήσουμε το πλήρωμα και το πλοίο έχει βυθισθεί σε βάθος 68 μέτρων», δήλωσε.
 
Ναυπηγημένο το 1984, το μήκους 83 μέτρων φορτηγό πλοίο είχε περάσει με επιτυχία την τελευταία επιθεώρησή του το Δεκέμβριο, διαβεβαίωσε η Brise Schiffahrt Hamburg.
 
Το πλοίο μετέφερε περίπου 2.000 τόνους τσιμέντου από το Όλμποργκ (Δανία) στο Ράνκορν, κοντά στο Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική ακτή της Αγγλίας, όπου επρόκειτο να φθάσει σήμερα.
 
Ένα πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων προσάραξε εξάλλου τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή σε αβαθή στη νότια Αγγλία, ανάμεσα στη νήσο Ράιτ και την ηπειρωτική Ευρώπη.
 
Τα 25 μέλη του πληρώματος του Hoegh Osaka, ενός πλοίου 51.000 τόνων νηολογημένου στη Σιγκαπούρη, διασώθηκαν όλα από ελικόπτερα και πλοία. Η επιχείρηση για τη ρυμούλκηση του πλοίου, το οποίο μεταφέρει περισσότερα από 1.000 οχήματα, ανάμεσα στα οποία Ρολς Ρόις και Μπέντλεϊ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», πρόκειται να πάρει πολλές ημέρες.

ethnos.gr