Νεκρός φέρεται να είναι ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

09.23
Νεκρός φέρεται να είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα και ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος στην Υεμένη, Νάσερ αλ-Ουαχίσι, ο οποίος έγινε στόχος αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην Washington Post και μεταδόθηκαν από το CNN.
 
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί ότι o αλ-Ουαχίσι σκοτώθηκε κατά το αεροπορικό πλήγμα της 9ης Ιουνίου. 
 
«Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατό του,» δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.
 
Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης, ο Νάσερ αλ-Ουαχίσι σκοτώθηκε στις 12 Ιουνίου στην περιοχή του Χαντραμούτ, ανατολικά του Αντεν.
 
Τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης δήλωσε από την πλευρά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Ουαχίσι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Μουκάλα, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της αλ-Κάιντα, και ότι το πτώμα του βρίσκεται σε νεκροτομείο που φυλάσσεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
 
Ο Νάσερ αλ-Ουαχίσι είχε ορισθεί το 2013 υπαρχηγός της Αλ-Κάιντα από τον ηγέτη της οργάνωσης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
 
Εάν επιβεβαιωθεί, ο θάνατός του αποτελεί πλήγμα για την Αλ-Κάιντα στην Υεμένη (Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο), η οποία θεωρείται από την Ουάσινγκτον ως η πιο επικίνδυνη πτέρυγα της οργάνωσης.
 
Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE ανήρτησε την πληροφορία ότι μέλη της Αλ Κάιντα ανταλλάσσουν μηνύματα που παραπέμπουν στον θάνατο του Νάσερ αλ-Ουαχίσι και στην αντικατάστασή του από τον στρατιωτικό διοικητή της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη Κασίμ αλ-Ρίμι.
 
Η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2009 από την ένωση της σαουδαραβικής και της υεμενικής πτέυγας της Αλ-Κάιντα. Αυτή η διττή υπόσταση απεικονίζεται στην ηγεσία της οργάνωσης: ο ηγέτης της είναι από την Υεμένη και έχει αποδράσει από τη φυλακή του 2006, ενώ ο υπαρχηγός του είναι Σαουδάραβας, ο Σαΐντ αλ-Σίχρι, ο οποίος απελευθέρωθηκε από το στρατιωτικό κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο το 2007.
 
Η εξτρεμιστική οργάνωση επωφελήθηκε από την αποδυνάμωση της κεντρικής εξουσίας στην Υεμένη το 2011, έπειτα από λαϊκή εξέγερση κατά του τότε προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, για να ενισχύσει τη θέση της στη χώρα.
 
Η Αλ-Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά της σατιρικής εφημερίδας Charli Hebdo στο Παρίσι και είναι μία από τις τοπικές οργανώσεις του δικτύου της Αλ-Κάιντα, που ιδρύθηκε από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, και περιλαμβάνει τους σεμπάμπ στη Σομαλία, το Μέτωπο Αλ-Νόσρα στη Συρία, την Αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) και την αλ-Κάιντα, στην ινδική υποήπειρο.
 
Η Λιβύη ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, πρώην ηγέτη της αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ και εγκέφαλο της επιχείρησης σύλληψης ομήρων στο Ιν Αμένας στην Αλγερία το 2013, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής στην ανατολική Λιβύη. Η Ουάσινγκτον δεν επιβεβαίωσε το γεγονός.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό