Εξετάζεται η χρήση του Πεδίου Βολής Κρήτης από τις ΗΠΑ

07.20

Τη χρήση του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) εξετάζουν, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το φως των γενικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή αυτή την περίοδο. Οι ίδιες πηγές εκδήλωναν την αισιοδοξία τους και για την πρόοδο του ναυπηγικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού και δη εκείνου που αφορά την παράδοση και του τελευταίου υποβρυχίου τύπου P-214.

Το ΠΒΚ χρησιμοποιείται από την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, είναι, προφανώς, ενταγμένο στις νατοϊκές δομές και το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει για τη χρήση του οι Αμερικανοί θεωρείται θετικό για δύο λόγους: πρώτον, διότι γίνεται σαφές ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν, αν όχι να ενισχύσουν, την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι το οποίο εντάσσεται αφενός στην έντονη διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα ως προς τη Συρία. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ενόχλησή της για την ύπαρξη τριών ελληνικών πεδίων βολής στο Αιγαίο, ενώ προσπαθεί να δεσμεύσει περιοχή και για τη δημιουργία ενός τουρκικού. Ως εκ τούτου η διεύρυνση του αριθμού των νατοϊκών χρηστών στα ελληνικά ΠΒΚ του Αιγαίου λειτουργεί και ως ένα σημαντικό επιχείρημα για τη διατήρησή τους.

Ο δεύτερος, διόλου ασήμαντος λόγος, είναι η οικονομική διάσταση του θέματος. Οι χώρες-χρήστες καταβάλλουν ετήσια συνδρομή για το πεδίο βολής και, σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας, η επιπλέον χρηματοδότηση είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη. Οι ίδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν, επίσης, ότι εντός του 2016 θα ενταχθεί στον στόλο το τρίτο και τελευταίο υποβρύχιο τύπου P-214, που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον διοικητή των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Φρέντερικ Μπεν Χέτζες. Συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Β. Τελλίδης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com