Εξετάζεται στο EuroWorking Group της Πέμπτης – Πιθανά το Σάββατο η τρόικα στην Αθήνα

12.20
Για τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος προετοιμάζεται η ζώνη του ευρώ, καθώς πλέον θεωρείται το πιθανότερο σενάριο προκειμένου να μην χαθούν τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. 
 
Οι διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο Eurogroup προκειμένου να υπάρχει μια τεχνική παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του ελληνικού προγράμματος στήριξης θα εξετασθούν σήμερα, Πέμπτη στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.
 
Πληροφορίες από το υπουργείο εργασίας αναφέρουν ότι ετοιμάζεται πυρετωδώς το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση των πρόωρων συντάξεων και την συμπλήρωση 20 χρόνων για την κατώτατη σύνταξη. Ταυτοχρόνως, θα διασφαλιστεί ως κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 62ο έτος.
 
Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας την Τετάρτη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Eurogroup της Δευτέρας δήλωσε πως είναι πιθανή μια τεχνική παράταση του προγράμματος της Ελλάδας, αν και ακόμη δεν υπάρχουν λεπτομέρειες.
 
Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι το μείζον πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό.
 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες γίνεται προσπάθεια να έρθει η τρόικα το Σάββατο στην Αθήνα και να κλειστεί η συμφωνία για την τεχνική παράταση του μνημονίου ώστε να επικυρωθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
 
Οπως είχε γράψει το Βήμα σημείο διαφωνίας παραμένει η χρονική διάρκεια της παράτασης.
 
Δεν έχει σβήσει ακόμη εντελώς η ελπίδα στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωζώνης ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία της τρόικας με τις ελληνικές αρχές για την περάτωση της αξιολόγησης του προγράμματος ως την προσεχή Δευτέρα, αλλά πλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας για παράταση -σε πρώτη φάση- του υφιστάμενου προγράμματος και -σε δεύτερη- τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα στις αγορές.
 
«Σε έναν ιδανικό κόσμο θα μπορούσαμε να έχουμε συμφωνία και σε επίπεδο προσωπικού μέχρι την Δευτέρα» είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, αλλά τόνισε ότι «αυτή δεν είναι η βασική προσδοκία». Πρόσθεσε δε ότι στην ιδανική περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί επισήμως για πιστωτική γραμμή και τεχνική παράταση ταυτόχρονα, αλλά θεωρεί απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
 
«Είναι η βασική μου προσδοκία ότι η τεχνική συμφωνία μπορεί να έρθει μέχρι τη Δευτέρα; Όχι δεν είναι», είπε σύμφωνα με το Reuters o αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι πλέον η τεχνική παράταση του προγράμματος και στη συνέχεια η υπόσχεση για την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL). 
 
Πρόσθεσε δε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συναντήσεις στις 14-15 Δεκεμβρίου, καθώς μέχρι εκείνη την ημερομηνία τα κοινοβούλια είναι διαθέσιμα. Μετά δεν θα υπάρχει ο χρόνος να επικυρωθεί μια απόφαση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα από 1η Ιανουαρίου χωρίς κάποιο δίχτυ ασφαλείας
 
Όπως επανέλαβε ο αξιωματούχος για να υπάρξει τεχνική παράταση θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια, εξηγώντας ότι «αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που θα παρουσιαστούν στα κοινοβούλια. Αν ζητήσει η Ελλάδα ECCL, τότε το Eurogroup είναι πιθανό να συμφωνήσει, μια πρώτη πολιτική συζήτηση μπορεί να γίνει, αλλά δεν βλέπω την κυβέρνηση να καταθέτει αίτημα», είπε ο αξιωματούχος. 
 
Πάντως η εκτίμησή του, όπως πρόσθεσε, είναι ότι ένα τέτοιο αίτημα «δεν χρειάζεται να κατατεθεί τον Δεκέμβριο, αυτό μπορεί να γίνει και πιο μετά. Από τη στιγμή που πρόκειται για γραμμή πίστωσης δεν χρειάζεται να έρθει αμέσως μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος, θα μπορούσε να συμβεί και μια βδομάδα μετά».
 
Ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας για τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να γίνει η πληρωμή της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ (EFSF) στις αρχές Ιανουαρίου, κάτι που αντιστοιχεί σε μια τεχνική παράταση του Μνημονίου μετά την 31η Δεκεμβρίου.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πως άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για την ανάγκη μεγαλύτερης παράτασης του προγράμματος.

ethnos.gr