Εξετάζουν τρία σενάρια για παράταση

09.36
Προς απόφαση για παράταση του ελληνικού προγράμματος οδεύει το σημερινό Eurogroup, την ώρα που παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη λύση που θα πρέπει να δοθεί.
 
Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς το τοπίο παραμένει θολό στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες στο ενδεχόμενο να μην καταλήξουν Αθήνα και Βρυξέλλες έως τις 15 Δεκεμβρίου σχετικά με την αξιολόγηση.
Οι Eυρωπαίοι εταίροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2014, αλλά το ΔΝΤ με τη στήριξη της Γερμανίας έχει σκληρύνει τη στάση του, ζητώντας αυστηρές δεσμεύσεις για την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων.
Βασικό αγκάθι παραμένει το δημοσιονομικό κενό αλλά και κάποια βασικά ζητήματα όπως οι 100 δόσεις και το καθεστώς ΦΠΑ.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την αβεβαιότητα οι υπουργοί Οικονομικών θα προετοιμάσουν σήμερα την επόμενη μέρα σε περίπτωση αποτυχίας στις συζητήσεις και κυρίως θα εξετάσουν τη διάρκεια που θα πρέπει να έχει η παράταση του Μνημονίου. Τρία είναι τα βασικά σενάρια που συζητούνται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Πρώτον, εξετάζεται η επέκταση του προγράμματος έως τις 31 Ιανουαρίου 2015 που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.
Δεύτερον, η παράταση του προγράμματος έως την 30ή Ιουνίου 2015, λύση που επιδιώκει η Γερμανία με τη στήριξη του ΔΝΤ που θέλουν να κατοχυρωθεί για παν ενδεχόμενο, ιδίως λόγω της πολιτικής ρευστότητας στη χώρα μας.
Συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να είναι το τρίτο σενάριο που προωθεί η Ευρωζώνη για παράταση του προγράμματος για τρεις μήνες με δυνατότητα ανανέωσης για έναν χρόνο, έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε λήγει και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ανησυχία
Πάντως, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά πηγής της Ευρωζώνης που εξέφραζε ανησυχία ότι αν το σημερινό Εurogroup δεν καταλήξει σε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας -για να πιάσει δουλειά το αργότερο την Τετάρτη-, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η ημερομηνία-ορόσημο της 15ης Δεκεμβρίου.
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι είναι καθοριστικό να υπάρξει επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος-εξπρές λίγων ημερών και στις 15 Δεκεμβρίου με τηλεδιάσκεψη να δοθεί το πράσινο φως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών που θα σηματοδοτεί και το αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει μη επάνοδος του κλιμακίου και η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί με ανταλλαγή αλληλογραφίας συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες και δεν έχει προηγούμενο, ανέφερε η ίδια πηγή, η οποία επανέλαβε ότι αν δεν οριστεί άμεσα επιστροφή των επικεφαλής της Κομισιόν, του ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην ελληνική πρωτεύουσα τότε η «κλεψύδρα θα έχει αδειάσει».
Υπενθυμίζεται ότι η όποια τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από ορισμένα Κοινοβούλια χωρών του ευρώ με καταληκτική προθεσμία τη 19η Δεκεμβρίου, οπότε θα υπάρξει διακοπή των εργασιών τους για τις εορτές των Χριστουγέννων.
Γκ. Χαρδούβελης
Με όπλο τις δεσμεύσεις για τήρηση του προϋπολογισμού
Με αναλυτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία για το προτεινόμενο από την ελληνική κυβέρνηση δημοσιονομικό πακέτο, ύψους 1 δισ. ευρώ, και με ισχυρές δεσμεύσεις για πιστή τήρηση του προϋπολογισμού, με αυτόματη διόρθωση τυχόν αποκλίσεων, προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, όπου αναμένεται να θέσει θέμα μιας ολίγων εβδομάδων παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.
Πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρξει κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο στην αξιολόγηση και να «ξεκλειδώσει» η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς θα είναι η δέσμευση ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η προσαρμογή και θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με ρήτρα διασφάλισης ότι σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός εμφανίσει αποκλίσεις ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα ενεργοποιηθούν αυτόματα νέα διορθωτικά μέτρα, τα οποία θα αποτυπωθούν στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του Απριλίου.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να υπογραμμίσει στο συμβούλιο υπουργών ότι στο πακέτο άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα του ΦΠΑ, με αιχμή τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% και την έκπτωση του 30% στα νησιά, καθώς και ακύρωση της μείωσης του 30% της εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
Παράλληλα, στο τραπέζι μπαίνει η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών στον φόρο εισοδήματος, κατοχής και μεταβίβασης ακινήτων, καθώς και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Στο σκέλος των δαπανών θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις για πρόσθετες περικοπές στο μισθολογικό κονδύλι, καθώς και στις μη μισθολογικές δαπάνες, στις επιχορηγήσεις σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και άλλους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου με συγχωνεύσεις και καταργήσεις.
Βρυξέλλες: Β. Δεμίρης – ethnos.gr