Η έξυπνη καμπάνια για την απαγόρευση παρκαρίσματος σε θέσεις ΑΜΕΑ

15.44

Δείτε το φιλμάκι που έφτιαξε μια ρωσική οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ και σκεφτείτε διπλά και τριπλά την επόμενη φορά που θα παρκάρετε σε θέση με την αντίστοιχη ένδειξη στην άσφαλτο ή στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ

Το πρόβλημα με το παράνομο παρκάρισμα στις θέσεις για ΑΜΕΑ δεν είναι φαίνεται μόνο ελληνικό «σπορ». Το ίδιο όπως φαίνεται ισχύει και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, όπου σύμφωνα με μία έρευνα πάνω από το 30% των οδηγών, αδιαφορούν για την σήμανση στην θέση παρκαρίσματος για ΑΜΕΑ.

Μία οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ρωσία, βλέποντας ότι οι απλές διαφημιστικές καμπάνιες δεν είναι αποδοτικές, αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, και να δημιουργήσει μία πολύ προηγμένη τεχνολογικά εγκατάσταση με την οποία όσοι παρέβαιναν το νόμο, θα το είχαν να το θυμούνται για όλη τους της ζωή.

Κατασκεύασε μία διάταξη όπου σε θέσεις παρκαρίσματος αναπήρων, μπορούσε να προβάλλεται το ολόγραμμα ενός ανθρώπου σε αναπηρικό καροτσάκι. Η… εικονική πραγματικότητα εμφανιζόταν αμέσως μόλις οι άνθρωποι που είχαν οργανώσει το «πείραμα» έβλεπαν ότι στην θέση εκείνη πήγαινε να παρκάρει ένα όχημα που δεν είχε την ειδική σήμανση για ΑΜΕΑ επιβάτη, με τον «κινηματογραφικό» ανάπηρο να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να παρκάρουν σ’ αυτή την θέση.

Το φιλμάκι που έδωσε στην δημοσιότητα η οργάνωση Dislife είναι πραγματικά εντυπωσιακό, τόσο σε σύλληψη, όσο και στην τελική του εκτέλεση. Ενώ εντύπωση προκαλούν οι αντιδράσεις των οδηγών και των επιβατών των αυτοκινήτων, που άλλοτε τρομαγμένοι άλλοτε αμήχανοι, βάζουν την όπισθεν και αποχωρούν με… ελαφρά πηδηματάκια.

Για όσους πάντως επιμένουν να παραμένουν στην θέση τους, αν όχι από ευαισθησία, όσο από περιέργεια, η εξαιρετικά εμπνευσμένη προσπάθεια των Ρώσων ακτιβιστών, δίνει σε όλους ένα μεγάλο μάθημα για όσους κατά την συνήθη πρακτική κάνουν την… πάπια σε τέτοιες περιπτώσεις. Ή, για την ελληνική πραγματικότητα, αντιδρούν με ένα συνηθισμένο «έλα μωρέ» και παρκάρουν παράνομα χωρίς δεύτερη σκέψη.