Ελάχιστα τα απομεινάρια από τα συντρίμμια του Noratlas

10.00

Ελάχιστα είναι τα απομεινάρια από το μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas που έχουν απομείνει στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Το κέλυφος και τα φτερά του αεροσκάφους έχουν καταστραφεί, ενώ η άτρακτος λόγω της πρόσκρουσης, της έκρηξης και της φωτιάς έχει διαλυθεί όπως και οτιδήποτε υπήρχε φτιαγμένο από αλουμίνιο.

Με εξαίρεση το σύστημα προσγείωσης, το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους είναι εμφανές ότι έχουν υποστεί ολοκληρωτική αλλοίωση και μοιάζουν σαν «σκιά» στο έδαφος.

Σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου ενημέρωσε ότι οι εργασίες εκταφής που διενεργούνται από τις 27 Ιουλίου και αφορούν στον εντοπισμό ανθρώπινων οστών οδεύουν προς το τέλος, τονίζοντας ότι αποκαλύφθηκε μεγάλος αριθμός οστών.

Όλα τα λείψανα που εντοπίστηκαν έχουν μεταφερθεί στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Εγκωμης για να ξεκινήσει η συναρμολόγηση των σκελετών και στη συνέχεια η ταυτοποίησή τους.

Ο Φ. Φωτίου πρόσθεσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το χώρο ταφής και την ύπαρξη λειψάνων επαληθεύονται από τα μέχρι στιγμής ευρήματα. «Θα είμαστε πολύ σύντομα, ευελπιστώ, σε θέση να δώσουμε τέλος στην αβεβαιότητα και το μαρτύριο των συγγενών», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο βοηθός του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Ξενοφών Καλλής είπε πως έχουν εντοπιστεί οστά, προσθέτοντας ότι σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε τον αριθμό και από την ανασκαφή. Διαβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του ότι θα δοθούν απαντήσεις σε οικογένειες, αλλά σε πόσες και σε ποιες, θα διαφανεί στο τέλος της διαδικασίας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το αεροσκάφος ήταν σε κατάσταση προσγείωσης με κατεύθυνση δυτικά και το πιλοτήριο έβλεπε προς το Πενταδάκτυλο και το πίσω μέρος του αεροσκάφους προς νότια.  Ωστόσο, βρέθηκε ανάποδα, το πιλοτήριο προς τα βόρεια, προς τον Πενταδάκτυλο και το πίσω μέρος του αεροσκάφους προς τα νότια. Το σύστημα προσγείωσης ήταν κατεβασμένο. Ο Ξ. Καλλής εξήγησε ότι σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να πούμε με επιστημονικό τρόπο για το πώς κατέληξε με αυτό τον τρόπο το αεροσκάφος και ότι από τα ευρήματα η άτρακτος, λόγω της πρόσκρουσης, των εκρήξεων και της φωτιάς που ακολούθησε, έχει διαλυθεί.

«Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει οποιοιδήποτε πρόβλημα με τις γενετικές εξετάσεις , στο μεταξύ έχουμε δώσει και δείγματα για σκοπούς μιας προκαταρκτικής μελέτης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα οστά είναι σε καλή ποιότητα και θα αποδώσουν DNA», ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης. Εξήγησε ότι εκ πρώτης όψεως και με βάση όλες τις επιστημονικές εκτιμήσεις των ειδικών, φαίνεται ότι δεν θα έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με τα οστά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και οστά τα οποία φέρουν σημάδια καύσης.

Γιατί το μνημείο αναγέρθηκε στο συγκεκριμένο σημείο

Ο Φ. Φωτίου ρωτήθηκε μεταξύ άλλων γιατί έγινε η ανέγερση του μνημείου στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ ήταν γνωστό ότι εδώ ήταν θαμμένο το Νοράτλας και γιατί δεν έφτασε στους άνδρες της αντιαεροπορικής άμυνας που ήταν στην περιοχή το σήμα ότι ελληνικά αεροσκάφη αναχώρησαν για την Κύπρο. Ρωτήθηκε ακόμη γιατί έγινε περισυλλογή μόνο κάποιων από τους άνδρες του Νοράτλας και η ταφή τους στη Λακατάμεια. Ο Επίτροπος είπε ότι όλοι έχουμε αυτά τα ερωτήματα και ότι τα δέχεται και ο ίδιος καθημερινά από απλούς πολίτες και τους συγγενείς των ανδρών.

«Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και να δούμε και αυτό το θέμα που είναι μεν ιστορικό, αλλά υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Νομίζω ότι πάνω από όλα κάποια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν για τους ίδιους τους συγγενείς, αλλά ας περιοριστούμε τώρα σε αυτό το σημαντικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί, που ήταν και ο αρχικός στόχος και όλα θα τα δούμε αργότερα», ανέφερε.

Πηγή: philenews.com