ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Συλλαλητήριο και διευκολυντική στάση εργασίας για την κάλυψη των κενών και λύση των κτηριακών προβλημάτων

13.06

Τρίτη 6 Οκτωβρίου στις 12:30μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για να:

  • καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά

  • μην χαθεί καμιά άλλη διδακτική ώρα

  • δοθεί άμεσα λύση στο κτηριακό

 

Βρισκόμαστε σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τα προβλήματα στα σχολεία να παραμένουν εκρηκτικά και αυτό γιατί συνεχίζονται με τον ίδιο τρόπο οι αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων, της λιτότητας και των περικοπών στα κοινωνικά αγαθά. Η Δημόσια Εκπαίδευση πέρα από τα πλήγματα που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, με την αύξηση σε 30 των μαθητών ανά τμήμα, με την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, τις μειωμένες επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών, κ.τ.λ. συνεχίζει να υποβαθμίζεται περαιτέρω.

Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την Δημόσια Εκπαίδευση αποτελεί η πολιτική των μηδενικών διορισμών παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι τα 25.000 κενά που υπάρχουν πανελλαδικά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο και με παλινωδίες, πράγμα που επιβεβαιώνει πως το Υπουργείο θεωρεί αυτό το κομμάτι των συναδέλφων μας ως εκπαιδευτικούς δεύτερης κατηγορίας. Στον νομό Ρεθύμνου η σχολική χρονιά ξεκίνησε με 173 κενά, στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με το Υπουργείο να προσλαμβάνει μόνο 15 αναπληρωτές για να καλύψει τις ανάγκες. Χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται εβδομαδιαίως, με τα σχολεία ιδιαίτερα της επαρχίας να υπολειτουργούν αλλά και την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τα Μουσικά Σχολεία και την Ειδική Αγωγή να είναι από τα πιο υποστελεχωμένα κομμάτια της εκπαίδευσης.

Για την περιοχή μας μεγάλο πλήγμα αποτελεί και το ζήτημα της σχολικής στέγης. Από τη μια πλευρά υπάρχουν σχολεία «φαντάσματα» που λόγω έλλειψης χώρου φαίνονται μόνο στα χαρτιά όπως το Ειδικό Γυμνάσιο. Από την άλλη οι πρόχειροι σχεδιασμοί και η ολιγωρία των υπευθύνων οδήγησαν στο να μην έχουν παραδοθούν εγκαίρως τα νέα σχολικά συγκροτήματα σε Ατσιπόπουλο και Σταυρωμένο. Ως αποτέλεσμα τα σχολεία της πόλης λειτουργούν με αριθμούς μαθητών που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες των υποδομών τους, με τραγικό παράδειγμα το 2ο ΕΠΑΛ. Πρόκειται για σχολείο με μεγάλες προοπτικές, το οποίο δυστυχώς οδηγείται σε απαξίωση, αφού η έλλειψη αιθουσών επιτάσσει να γίνεται μάθημα ακόμα και στο προαύλιο.

Καμιά ανοχή δεν μπορούμε να δείξουμε στην απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Για αυτό καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, καλούμε τους συναδέλφους αναπληρωτές να υπερασπιστούμε το δικαίωμα τους στην μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία, καλούμε τους γονείς των μαθητών μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της νέας γενιάς στην μόρφωση.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 για την Τρίτη 6 Οκτωβρίου και καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο που καλούν η Ένωση Γονέων Ρεθύμνου, η ΕΛΜΕΡ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, με βασικό αίτημα να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μην χαθεί ούτε μια άλλη διδακτική ώρα και να δοθεί άμεσα λύση στο κτηριακό πρόβλημα του 2ου ΕΠΑΛ.

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ