Ενημέρωση της καμπάνιας οικονομικής στήριξης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

15.50

Δελτίο Τύπου από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Ένα μήνα μετά το ξεκίνημα συγκέντρωσης αγαθών και χρημάτων για τις ανάγκες των προσφύγων, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα πρώτο απολογισμό.

Η προσφορά, η στήριξη και η βοήθεια της κοινωνίας των Χανίων ξεπέρασε κάθε αρχική μας προσδοκία. Η ποσότητα των αγαθών, τα χρήματα, η έμπρακτη αλληλεγγύη, η εργασία δεκάδων ανθρώπων, η συστράτευση συλλόγων, σχολείων, σωματείων, οι προσφορές καταστημάτων, επιχειρήσεων, μουσικών συγκροτημάτων, είναι για μας ένα δείγμα ότι τα ¨φωτεινά¨ χαρακτηριστικά της κοινωνίας, η αξία της ανθρώπινης ζωής, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη κατέχουν κεντρικό ρόλο.
Έως τα τώρα έχουν συγκεντρωθεί 8 μεγάλων διαστάσεων παλέτες με είδη πρώτης ανάγκης (ξηρά τροφή, βρεφικές τροφές, είδη ατομικής υγιεινής, κουβέρτες, αντίσκηνα). Δύο από αυτές έχουν ήδη διανεμηθεί στην Ειδομένη, δύο βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στη διάθεση της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, δύο στη μεταφορική εταιρία στα Χανιά όπου θα σταλούν στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες, και άλλες δύο αναμένουν αποθηκευμένες στα Χανιά.
Συγχρόνως, συγκεντρώθηκε μεγάλος όγκος ρούχων (υπολογίζεται σε περισσότερο από 10 παλέτες) στα οποία έγινε διαχωρισμός (παιδικά/αντρικά/γυναικεία). Μικρή ποσότητα απολύτως αναγκαίων (μπουφάν/παπούτσια/κάλτσες) έχουν σταλεί στη Θεσσαλονίκη ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν αποθηκευμένα. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε πως ειδικά όσο αφορά στα ρούχα, σε πανελλαδικό επίπεδο η προσφορά ξεπέρασε κατά πολύ τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες των ομάδων αλληλεγγύης να τα διαχειρίζονται (αποθήκευση, διαχωρισμός, μοίρασμα). Ως εκ τούτου, πρέπει να δηλώσουμε πως δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε περισσότερες ποσότητες ρούχων και για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να δεχτούμε πλέον ρούχα.
Στο χρηματικό επίπεδο, έως τις 10/10/2015 είχαν συγκεντρωθεί 2.720ευρώ. Από αυτά χρησιμοποιήθηκαν τα 2.100 για αγορά ξηρής τροφής (χουρμάδες) το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ήδη διανεμηθεί. Τα υπόλοιπά θα χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες.

Σαν καμπάνια, θέλουμε να δηλώσουμε πως η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης (αλλά όχι ρούχα!) συνεχίζεται.
-ξηρά τροφή (κονσέρβες, ζυμαρικά, όσπρια, χυμοί, γάλα, βρεφικές τροφές)
-είδη ατομικής υγιεινής (σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, πάνες)
-κουβέρτες, σκηνές, αδιάβροχα
συγκεντρώνονται καθημερινά (εκτός από την Κυριακή και το απόγευμα του Σάββατο) στο χώρο του κοινωνικού στεκιού/στεκιού μεταναστών καθημερινά από τις 9.30-14.30 και από τις 19.00 έως τις 22.00
Η επικοινωνία μας με την Αντιρατσιστική Θεσσαλονίκης και με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στα νησιά είναι σταθερή. Ωστόσο, επειδή συνέχεια προκύπτουν νέες ανάγκες και νέες πρωτοβουλίες, ζητάμε από ομάδες αλληλεγγύης στα νησιά ή σε άλλες πόλεις που έχουν ανάγκη από υλικά ή ρούχα να έρθουν σε επικοινωνία προκειμένου να συντονίσουμε καλύτερα τις δράσεις μας.

Όσο οι βόμβες και η φτώχεια καταστρέφουν και σκοτώνουν, όσο η Ευρώπη υψώνει φράχτες απέναντι σε ξυπόλυτα παιδιά, τόσο εμείς θα υψώνουμε το ανάστημά μας σε αυτούς που βάζουν τα κέρδη, τις θρησκείες, την εξουσία, πάνω από την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Και το δικό μας όπλο είναι η αλληλεγγύη