Βενιζέλος: «Χωρίς εμάς κυβέρνηση δεν υπάρχει»

19.20

«Χωρίς εμάς κυβέρνηση δεν υπάρχει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική εικόνα. Δεν πρέπει το βράδυ του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει περιπέσει σε κατάσταση κρίσης και αμφισβήτησης» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβερνητική σταθερότητα και η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής διασφαλίζεται μέσα από τον ρόλο του προοδευτικού πόλου, γιατί – όπως είπε – χωρίς αυτόν δεν μπορούν να διατηρηθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες.

Ερωτηθείς εάν αυτή η θέση του θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προαναγγελία αποχώρησης από την κυβέρνηση εάν η «Ελιά» δεν πιάσει τα ποσοστά που επιθυμεί, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Η κυβέρνηση ανήκει στη συνεργασία. Δεν υπάρχει χωρίς εμάς κυβέρνηση». «Αρα το θέμα είναι η κυβερνητική σταθερότητα ως τέτοια συνολικά».

«Αν δεν έχεις την εντολή, ή έστω την ανοχή, την κατανόηση, του ελληνικού λαού δεν μπορείς να πορευτείς. Ετσι λειτουργεί η δημοκρατία. Θα υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, διότι εδώ χρειαζόμαστε τη συστράτευση της κοινωνίας, τη συστράτευση των εθνικών δυνάμεων και μία στοιχειώδη συναίνεση» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Σε ερώτηση αν θα αποσύρει του ΠΑΣΟΚ τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, ο Βαγγέλης Βενιζέλος απάντησε: «Αυτά είναι αστεία. Τι θα πει "αποσύρω τους υπουργούς μου ή έχω υπουργούς πολιτικά πρόσωπα ή τεχνοκράτες;". Δεν μιλάμε γι αυτό. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός, αυτή τη στιγμή, και ο πυλώνας της κυβερνητικής συνεργασίας».

Σημείωσε δε ότι αυτό που λέει δεν συνιστά κάποιου είδους πολιτικό εκβιασμό, αλλά ότι λέει το αυτονόητο και περιγράφει την πραγματικότητα «με δημοκρατικά ευαίσθητο και έντιμο τρόπο».

Το θέμα άνοιξε μετά τη δήλωση του κ. Βενιζέλου, τη Δευτέρα, ότι «το στοίχημα πρακτικά δεν είναι αν θα είναι πρώτη η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «η κυβερνητική σταθερότητα συνολικά και πυλώνας της σταθερότητας είναι η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, που κουβαλάει το βάρος από την αρχή, επί 4-5 ολόκληρα χρόνια».

«Το στοίχημα αυτών των πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών που θα έχουμε στις 18 και 25 Μαΐου είναι, κατά βάθος, η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και ο σταθερός στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας που βαδίζει στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο» σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση του αυτή και μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Με την γραμμή αυτή φαίνεται πως θα πορευτεί το κόμμα ώς τις ευρωεκλογές όπως διεφάνη και από δηλώσεις στελεχών του την Τρίτη.