Ενοχοι οι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στον Βελβεντό

14.58
Αθώοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοκατοχή για αντικείμενα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο κρίθηκαν από το δικαστήριο οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στον Βελβεντό Κοζάνης.

Επίσης, κρίνονται ένοχοι για παράνομη κατακράτηση, για διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία ενώ παράλληλα η έδρα δεν αναγνωρίζει ελαφρυντικά σε κανέναν, κάτι που είχε προτείνει ο εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης στην αγόρευσή του. Παράλληλα μετατράπηκε προς το επιεικέστερο το αδίκημα της αρπαγής, και καταδικάστηκαν για παράνομη κατακράτηση. 

Η απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά την επιμέτρηση των ποινών για τον Νίκο Ρωμανό–και στο ίδιο μήκος κινήθηκαν για τους υπόλοιπους– ήταν 15 χρόνια και 11 μήνες, όση και η πρόταση του εισαγγελέα κ. Πεπόνη. Οι ποινές αναλυτικά ήταν 10 χρόνια για τη ληστεία, 6 χρόνια για τη διακεκριμένη οπλοφορία, 6 μήνες για πλαστογραφία, 1 μήνας για παράνομη παρακράτηση και 7 μήνες για το αδίκημα της παράνομης βίας. 

Οι έξι πρωταγωνιστές της υπόθεσης που παραπέμφθηκανμε επιστολή τους έχουν παραδεχθεί τη συμμετοχή τους σε δύο ληστείες και μία απαγωγή ενός περαστικού οδοντιάτρου με σκοπό να διαφύγουν αλλά όχι να τον χρησιμοποιήσουν ως «ανθρώπινη ασπίδα».

 
Πρόκειται για τους Ιωάννη Μιχαηλίδη (γνωστό και ως «τοξοβόλο του Συντάγματος»), Ν. Ρωμανό, Δημήτρη ΠολίτηΑνδρέα-Δημήτριο Μπουρζούκο και Ανάργυρο Ντάλιο καιΦοίβο Χαρίση Πούλο.
 
Όλοι συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2013 και είχε συζητηθεί ευρέως το γεγονός ότι είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης – αν και οι Αρχές επιχείρησαν να τα «σβήσουν» ψηφιακώς. Οι έξι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν επιπλέον την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
 
Αίσθηση πάντως είχε προκαλέσει η αγόρευση του εισαγγελέα έδρας κ. Πεπόνη, πρώην οικονομικού εισαγγελέα: «Δεν θα γίνω μπαλωματής και γεφυροποιός ώστε να θεραπεύσω τα κενά και τις πλημμέλειες της προδικασίας, αστυνομικής και ανάκρισης… Πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν…». Στη συνέχεια δήλωσε πως «από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα».
 
Τελικά ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των Μιχαηλίδη, Ρωμανού, Χαρίση, Μπουρζούκου, Ντάλιου για συναυτουργία και διακεκριμένη οπλοκατοχή σε ληστεία και απλή συνέργεια για τον Πολίτη (αποδείχτηκε ότι βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά την ώρα της ληστείας). Πρότεινε ακόμα ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους λόγω «καλής συμπεριφοράς κατά την πράξη» και ειδικά για τον Ν. Ρωμανό το ελαφρυντικό του νεαρού της ηλικίας.
tovima.gr