Ενώσεις: Δε μπορούμε να απαντήσουμε στους παραγωγούς για τις λιγότερες επιδοτήσεις – Να μας αφήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

17.05

Να ανοίξει το σύστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να δούμε τις συμβαίνει ζητούν οι Αγροτικές Ενώσεις του νησιού. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων Χαρίλαος Βλαζάκης ζητά μέσω και της ΕΘΕΑΣ, της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει το πράσινο φως στον ΟΠΕΚΕΠΕ να ανοίξει το σύστημα καθώς χιλιάδες παραγωγοί είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις επιδοτήσεις και θέλουν να μάθουν το γιατί.

Όπως έχει ειπωθεί είναι πολλοί εκείνοι οι παραγωγοί που φέτος έπεσαν κάτω από τα 250 ευρώ και δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους, όμως αν αυτό οφείλεται σε λάθος θα πρέπει να το γνωρίζουν για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ένσταση και να το διορθώσουν. Μόνο στον αγροτικό συνεταιρισμό Χανίων ανήκουν περίπου 11.000 παραγωγοί.

Η διόρθωση των λαθών είναι πολύ σημαντική γιατί με βάση τη νέα ΚΑΠ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2023 όποιος παραγωγός δεν περιλαμβάνει κάποια δράση οικολογικού σχήματος θα δει άμεσα τις επιδοτήσεις του να μειώνονται κατά 25%.

Ο κ. Βλαζάκης τέλος καταλήγει στο ότι δεν πρέπει να πρόκειται για μεθόδευση για αυτήν την καθυστέρηση στο άνοιγμα του συστήματος, ωστόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί πριν εκπνεύσουν για τους παραγωγούς οι προθεσμίες.