Εντυπωσιακές εικόνες από τις εργασίες στη Δημοτική αγορά των Χανίων – Σκέψεις για τζάμι στο προαύλιο

15.17

Όσο προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου της Δημοτικής Αγοράς τόσο αποκαλύπτεται και η αρχαιολογική εκτός από τη νεότερη αξία του μνημείου. Το προηγούμενο διάστημα κατά τη διάρκεια των εργασιών αντιστήριξης και ενίσχυσης της θεμελίωσης του μνημείου αποκαλύφθηκε η μύτη του προμαχώνα πάνω στον οποίο χτίστηκε η αγορά. Η τέλεια συμμετρία του είναι εντυπωσιακή. Το πρωί ο Δήμαρχος Χανίων με την τεχνική υπηρεσία και η προϊσταμένη της αρχαιολογίας Χανίων με τους επιβλέποντες της υπηρεσίας πραγματοποίησαν αυτοψία στις εργασίες, οι οποίες εξελίσσονται βάση χρονοδιαγράμματος.

Το στοίχημα τώρα είναι να ολοκληρωθεί εντός του 2023 και να χρηματοδοτηθεί και η μελέτη του περιβάλλοντος χώρου της Δημοτικής Αγοράς και να εγκριθεί από το ΚΑΣ καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον σκαλάκια για την πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο ή για την τοποθέτηση τζαμιού στο προαύλιο ώστε να φαίνεται τμήμα του προμαχώνα.

Ένας από τους στόχους επίσης είναι να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι παρεμβάσεις στις κολώνες ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί η νέα στέγη στο μνημείο για να συνεχίζονται οι εργασίες και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Δημοτική Αγορά χτίστηκε πριν από περίπου 110 χρόνια με τα αρχιτεκτονικά της σχέδια να παρουσιάζονται για πρώτη φορά το 1908. Εκτός του ότι η ιδέα ήταν να συγκεντρωθούν τα εμπορικά καταστήματα σε ένα σημείο και για την ανταλλαγή απόψεων και συνάντησης του κόσμου, η αγορά τότε ένωσε με την κατασκευή της, την παλιά πόλη με τη νέα.