Νέο Γυμνάσιο: Μειώνεται ύλη – ωράριο και αυξάνεται το σχολικό έτος

11.22

Μειώσεις σε ύλη και ωράριο, καθώς και αύξηση του σχολικού έτους, προβλέπουν οι αλλαγές που θα ισχύσουν με το πρώτο κουδούνι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στα γυμνάσια της χώρας.
 
Σύμφωνα με τις τελικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, από την ερχόμενη σχολική χρονιά, πιλοτικά θα ξεκινήσει και η αύξηση του χρόνου των διαλειμμάτων, αλλά και η περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών του γυμνασίου.
 
Ωστόσο, εκπαιδευτική κοινότητα και γονείς βλέπουν με επιφυλακτικότητα τους νέους σχεδιασμούς του Νίκου Φίλη.

 
Πιο αναλυτικά, μειώσεις σε ύλη και ώρες διδασκαλίας σε βάρος των αρχαίων ελληνικών, αλλά και στις βιωματικές εργασίες (project), καθώς και δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που θα ισχύσουν στα γυμνάσια της χώρας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
 
Με την νέα σχολική χρονιά επίσης, σε ισχύ θα τεθούν πιλοτικά και τα μεγαλύτερα διαλείμματα, αλλά και η περιγραφική αξιολόγηση παράλληλα με την αριθμητική βαθμολογία.
 
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο λοιπόν θα περιορίζονται τα διαγωνίσματα στο 1ο και 2ο τρίμηνο, ενώ θα μειωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα κατά τρεις ώρες την εβδομάδα.
 
Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των εβδομάδων του χρόνου που αφιερώνονται στη διδασκαλία, ενώ περιορίζεται ο χρόνος που διατίθεται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, μιας και τα μαθήματα θα τελειώνουν στα τέλη Μαΐου.
 
Επιπλέον, θα περιορίζονται και τα μαθήματα που θα εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις.
 
Και ενώ ο υπουργός Παιδείας υποστηρίζει πως το νέο σχολείο, θα είναι ένα σχολείο «δημιουργικό και συνεργατικό, που θα κινεί την περιέργεια των παιδιών για τη γνώση», γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν επιφυλάξεις.
 
Η εκπαιδευτική κοινότητα πάντως, υποστηρίζει πως στην διάρκεια της θερινής περιόδου θα δρομολογηθούν και άλλες αλλαγές στα σχολεία, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.