Νέος γύρος για αλλαγή έδρας στη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής

10.08
Επί ποδός είναι από το πρωί δήμος και φορείς του Κορυδαλλού που ζητούν την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής. Το θέμα θα τεθεί ξανά σήμερα στην ακροαματική διαδικασία στις φυλακές Κορυδαλλού, που σημέρα Παρασκευή ενδέχεται να διεξάγεται ταυτόχρονα με τη δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς (σε διπλανές αίθουσες), γεγονός που επαναφέρει με μεγαλύτερη ένταση το αίτημα για μεταφορά της διαδικασίας σε άλλο χώρο.
 
Η συνύπαρξη των δύο υποθέσεων στον περιορισμένο χώρο των φυλακών, με έντονη την ανησυχία μήπως δημιουργηθούν εντάσεις ανάμεσα σε παράγοντες των δικών, αλλά και οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν, εντείνουν τις πιέσεις που ασκούνται για μεταφορά της δίκης, τόσο από συνηγόρους όσο και από τους  φορείς της πόλης που τονίζουν πως η αίθουσα βρίσκεται πλησίον σε σχολικές μονάδες. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης θα επαναφέρει το σχετικό αίτημα προς την έδρα του δικαστηρίου υπενθυμίζοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ενδοσχολικές και οι πανελλήνιες εξετάσεις και αρκετά σχολικά συγκροτήματα συνορεύουν με τις φυλακές με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η προσέγγιση σε αυτά μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.
 
Για σήμερα, Παρασκευή έχει αποφασιστεί η λειτουργία των σχολείων της πόλης -στις προηγούμενες κινητοποιήσεις ήταν κλειστά- εκτός των δημοτικών και νηπιαγωγείων που είναι δίπλα στις φυλακές. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν κλείσει προκειμένου να προετοιμαστούν οι μαθητές για τις εξετάσεις τους.
 
Η εναλλακτική πρόταση που έχει καταθέσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά είναι ως εξεταστικό κέντρο στις Πανελλαδικές να χρησιμοποιηθεί το ΕΠΑΛ Κορυδαλλού εφόσον η δίκη συνεχιστεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις ενδοσχολικές εξετάσεις.
 
Την Τετάρτη το πρωί πάντως κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας που επιχείρησε να κάνει αυτοψία στο ΕΠΑΛ παρεμποδίστηκε από αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα που ζητούσε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετάβαση των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία τους για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία σε μια περίοδο που η σχολική κοινότητα πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στις εξετάσεις.
 
Συγκέντρωση και αίτημα
 
Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στις 10.30 το πρωί (η έναρξη της δίκης έχει οριστεί για τις 11.00) για αντιφασιστική συγκέντρωση στη διασταύρωση της λεωφόρου Γρ. Λαμπράκη με την οδό Σολωμού, δίπλα στις φυλακές, απευθύνει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).
 
Επίσης αναπάντητη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο έμεινε το αίτημα από τον δήμαρχο Κορυδαλλού, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) προκειμένου να αναλάβει ο υπουργός την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλη αίθουσα.
 
Στην επιστολή αναφέρεται ότι αφού οι υπογράφοντες άκουσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη «να επαναλαμβάνει ρητά τη δήλωση στην οποία είχε προβεί και κατά την προηγούμενη δικάσιμο, ότι συμμερίζεται το αίτημα μεταφοράς της δίκης εκτός του Κορυδαλλού, όπως τούτο είχε υποβληθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά "αν το υπουργείο έχει στη διάθεσή του κατάλληλη αίθουσα είμαστε έτοιμοι να μεταφερθούμε άμεσα. Δεν είμαστε διοικητικοί υπάλληλοι, να απευθύνουμε αιτήματα"» και λαμβάνοντας υπόψη ότι «μετά την Παρασκευή 15.5.2015, ημέρα κατά την οποία ορίστηκε η νέα δικάσιμος προς συνέχιση της δίκης στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ξεκινούν οι πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις στην περιοχή, σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στον ορισμό της αίθουσας τελετών του Εφετείου Αθηνών για τη συνέχιση της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής μέχρι την κατασκευή της νέας αίθουσας στο χώρο του Εφετείου, όπου θα μεταφερθεί κατά τη δήλωση σας από τον Σεπτέμβριο 2015».
 
Επί της διαδικασίας
 
Η διαδικασία σήμερα πρόκειται, εκτός απροόπτου, να αναλωθεί στα αιτήματα που υπέβαλαν κατηγορούμενοι βουλευτές για την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί.
 
Υπενθυμίζεται πως κατά την προηγούμενη συνεδρίαση ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, αλλά και ο βουλευτής Δημ. Κουκούτσης, έθεσαν στο δικαστήριο αιτήματα για άρση της κράτησής τους κατ' οίκον.
 
Αντίστοιχα ο κατηγορούμενος βουλευτής Αντώνιος Γρέγος ζήτησε να αρθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί καθώς και όρος της μη συμμετοχής σε κομματικές εκδηλώσεις. Την άρση του τελευταίου όρου ζήτησε και ο Μιχάλης Αρβανίτης.
Σήμερα, επίσης, αναμένεται οι συνήγοροι υπεράσπισης να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους για τη νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής, ενώ οι αυτεπαγγέλτως διορισθέντες συνήγοροι θα επαναφέρουν το αίτημα για εύλογη διακοπή της δίκης, ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν την 30 χιλιάδων σελίδων δικογραφία.
Newsroom ΔΟΛ