Επέκταση και αναβάθμιση του ασύρματου δικτύου του Δήμου Ρεθύμνου

08.45

Σ? ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύεται αυτό του Δήμου Ρεθύμνης. Δύο μόλις μήνες μετά την συντήρηση, επέκταση και αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου WiFi, την οποία έκανε ο Δήμος μας τον π. Ιούνιο, στο πλαίσιο παροχής δωρεάν πρόσβασης στο δήμο μας, σε ακόμη περισσότερους κατοίκους κι επισκέπτες, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στον αριθμό των χρηστών που συνδέθηκαν στον Ιντερνετ, οι οποίοι ξεπερνούν αριθμητικά τους 42.000 ανά μήνα (μοναδικοί χρήστες) αλλά και στην συνολική κίνηση δεδομένων που έφτασε τα 1.8 Terabytes ανά μήνα.

Αναφέρουμε τα παρακάτω στατιστικά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά πριν την αναβάθμιση:

 Μοναδικοί ΧρήστεςΚίνηση Δεδομένων
Ιούλιος 2014 6,266433GB
Ιούλιος 2015 44,4461640GB
Αύγουστος 20149,696490GB
Αύγουστος 201541,5761844GB

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επεμβάσεις αναβάθμισης του δικτύου περιέλαβαν:   συντήρηση και ανανέωση λογισμικού σε όλα τα υπάρχοντα σημεία πρόσβασης, αντικατάσταση πολλών ασυρμάτων σημείων πρόσβασης με νέο εξοπλισμό δεκαπλάσιας χωρητικότητας συνδεδεμένων χρηστών σε κρίσιμα σημεία του δικτύου και επέκταση του δικτύου σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Συγχρόνως έγινε αναβάθμιση και στις γραμμές DSL με αποτέλεσμα η συνολική πραγματική ταχύτητα διαθέσιμη στο δίκτυο που ξεπερνά τα 300Μbps.

Έτσι, το ασύρματο δίκτυο WiFi του Δήμου Ρεθύμνης περιλαμβάνει τώρα 60 σημεία πρόσβασης (access points) που καλύπτουν μεταξύ άλλων, 1800 μέτρα παραλίας από το ξενοδοχείο Ιδέον μέχρι το Haagen Dazs, τις πλατείες Μικρασιατών, Τεσσάρων Μαρτύρων και Αγνώστου Στρατιώτη, τον Δημοτικό Κήπο, το Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα, το Στάδιο Μελίνα Μερκούρη, το Δημαρχείο, την Τεχνική Υπηρεσία, την Οικονομική Υπηρεσία, την Πολεοδομία κ.α.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των χρηστών αναφέρουμε παρακάτω τα σημεία (Wi-Fi HotSpots) στα οποία ο Δήμος Ρεθύμνης προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο:

– Παραλία Ρεθύμνου (Από το Ξενοδοχείο Ιδέον, Οδός Κιουλούμπαση, Τελωνείο, Ενετικό Λιμάνι, Λύκειο Ελληνίδων, Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, Παλιό Δημαρχείο, Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, Λιμενικό Ταμείο (κτίριο Δελφίνι), Παραλιακή-Σοφοκλή Βενιζέλου έως Haagen             Dazs)

– Θέατρο Ερωφίλη – Φορτέτζα

– Δημαρχείο Ρεθύμνου Εξωτερικά & Αίθουσα Δ.Σ.

– Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη

– Πλατεία Μικρασιατών

– Σπίτι του Πολιτισμού

Kρήνη Rimondi

– Εθν. Αντιστάσεως (Πλάτανος)

Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων

Δημοτικός Κήπος

Μαρίνα

Πάρκινγκ Λιμανιού

Παλιό Τελωνείο – Infopoint

Πάρκινγκ Τεσσάρων Μαρτύρων

– Ωδείο Εξωτερικά

– Γήπεδο Σοχώρας – Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου

– Κλειστό Γήπεδο Μελίνα Μερκούρη

– Κτήριο Δελφίνι (Τεχνική Υπηρεσία)

– Κτήριο Πολεοδομίας

– Κτήριο Οικονομικής Υπηρεσίας (Άδελε)

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο επισκέπτης, εφόσον βρίσκεται στις περιοχές κάλυψης του δικτύου, μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο χωρίς κωδικό, είτε με το κινητό του τηλέφωνο, είτε με φορητό υπολογιστή, tablet ή οποιαδήποτε άλλη wi-fi ενεργοποιημένη συσκευή. Το δίκτυο του Δήμου Ρεθύμνης έχει ονομασία:

Όνομα Δικτύου WiFi: municipality_of_rethymno

Για περισσότερες πληροφορίες και στατιστικά σχετικά με το δίκτυο Wi-Fi του Δήμου δείτε εδώ: http://www.rethymno.gr/e-services/wifi

Τέλος, αξίζει να καταθέσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στους επιχειρηματίες που πρόσφεραν χώρο για εγκατάσταση του εξοπλισμού και παροχή ρεύματος προκειμένου να επεκταθεί το δίκτυο: Είναι η επιχείρηση Haagen Dazs στην Σ. Βενιζέλου, η ταβέρνα «ΟΘΩΝΑΣ» στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη (Πλάτανος), η επιχείρηση Cul De Sac στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη, το ξενοδοχείο ΙΔΕΟΝ στην Κιουλούμπαση, και το περίπτερο του κ. Ορφανουδάκη Δήμητρη στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη.