Επέτειος 11ης Σεμπτεμβρίου με το βλέμμα σε Ιράκ -Συρία

15.30

Δέκατη τρίτη επέτειος από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συναγερμό για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (IS). Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμαζόταν να παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιο μάχης εναντίον των τζιχαντιστών που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών του προσπαθούσε να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους σε αυτόν τον αγώνα.

Ο Τζον Κέρι επισκέφθηκε χθες τη Βαγδάτη στο πλαίσιο της περιοδείας του για την εδραίωση μιας συμμαχίας τουλάχιστον 40 χωρών εναντίον των τζιχαντιστών. Μια βομβιστική επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα και η δήλωση σιίτη κληρικού να μη συνεργαστεί η κυβέρνηση «με τους κατακτητές» σημάδεψαν την επίσκεψη του Τζον Κέρι, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι και τον συνεχάρη για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ακόμη τόνισε ότι αποστολή του είναι «ο σχηματισμός της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας σε αυτόν τον αγώνα» και χαρακτήρισε «σημαντικές» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Ιρακινός πρωθυπουργός για την αναδιοργάνωση του ιρακινού στρατού, την αντιμετώπιση του ΙS και την εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων «ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες οι συνιστώσες της κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο Αλ Αμπάντι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να προστατεύσει το Ιράκ, τους Ιρακινούς και όλη την περιοχή» και «να δράσει άμεσα για να σταματήσει η εξάπλωση του καρκινώματος» που ακούει στο όνομα «Ισλαμικό Κράτος».

Ο Τζον Κέρι πετάει με ελικόπτερο πάνω από τη Βαγδάτη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή
 

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Ομπάμα τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), στην οποία, σύμφωνα με τον Κέρι, ο πρόεδρος θα ανέλυε «με μεγάλη ακρίβεια κάθε συστατικό μιας ευρείας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με τους «New York Times» o Ομπάμα αναμενόταν να παρουσιάσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, πιο πολύπλοκο από αυτό εναντίον των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ή ακόμα και στο Πακιστάν.

Πληροφορίες
Πληροφορίες από συνεργάτες του έκαναν γνωστό ότι το σχέδιο εξόντωσης του IS θα περιελάμβανε συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών, αντιτρομοκρατική δράση, βοήθεια από άλλες χώρες και στρατιωτική εκπαίδευση και υποστήριξη σε μετριοπαθείς στο Ιράκ και τη Συρία.

Το σίγουρο είναι ότι ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών είναι ένα είδος πολιτικού σωσιβίου για τον ίδιο τον Ομπάμα, δύο μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στη Γερουσία. Οι τελευταίες κρίσεις στην εξωτερική πολιτική -Ιράκ και Ουκρανία- έριξαν το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του Ομπάμα σε αυτόν τον τομέα σε ιστορικό χαμηλό (32%), ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με 18 μονάδες στο ερώτημα ποιο κόμμα αντιμετωπίζει καλύτερα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (σφυγμομέτρηση NBC/Wall Street Journal).

Εν τω μεταξύ δημοσκόπηση της Washington Post έδειξε ότι εννέα στους 10 Αμερικανούς (91%) θεωρούν το Ισλαμικό Κράτος σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, το 71% εγκρίνουν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται ήδη στο Ιράκ και το 65% συμφωνούν με επέκτασή τους στη Συρία.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ – ethnos.gr