Η επίδραση της ορθόδοξης νηστείας στον οργανισμό αντικείμενο μεγάλου ερευνητικού έργου

09.38

Την παραδοσιακή διατροφή και νηστεία με βάση τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα μελετήσει από επιστημονική άποψη η δρ Αντιγόνη Δήμα, το ερευνητικό πρόγραμμα της οποίας επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant).

Η Ελληνίδα βιολόγος του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ θα ερευνήσει τις πολύπλοκες βιολογικές και λειτουργικές επιδράσεις που έχει η συστηματική ορθόδοξη νηστεία στο ανθρώπινο σώμα. Για τον σκοπό αυτό, θα αναλύσει το μοριακό «αποτύπωμα» που αφήνει στον οργανισμό η διατροφή, με βάση τις παραδόσεις της Εκκλησίας, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιπτώσεις που έχει η διατροφή του γενικού πληθυσμού.

Όσοι ακολουθούν τη «δίαιτα του Θεού», κάνοντας περιοδικές μονοήμερες και πολυήμερες νηστείες, απέχουν από κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά συνολικά επί 180 έως 200 μέρες τον χρόνο, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία τους.

Το πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα θα βάλει στο «μικροσκόπιο» τις επιπτώσεις που έχει αυτή η δίαιτα στα ανθρώπινα κύτταρα. Η ελπίδα είναι πως από τη μελέτη θα προκύψουν σημαντικά ευρήματα, που θα μπορούσαν να «μεταφραστούν» σε αξιοποιήσιμες ιδέες και προτάσεις στο πεδίο της βιοϊατρικής.

Η Αντιγόνη Δήμα, κόρη του πρώην υπουργού και πρώην επιτρόπου της ΕΕ, Σταύρου Δήμα, σπούδασε βιολογία στο Imperial College του Λονδίνου, έκανε μεταπτυχιακά στη βιολογική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πήρε το διδακτορικό της στη γενετική από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger. Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο της L'Oreal Unesco για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.