Επιδρομές κατά της ISIS και στη μεθόριο με την Τουρκία από «μη συριακά» τζετ

13.26
Λονδίνο
Θέσεις των τζιχαντιστών κοντά στο κουρδικό Κομπανί, πάνω στη συροτουρκική μεθόριο, έπληξαν αεροπορικές επιδρομές από αεροσκάφη που ήρθαν από την τουρκική πλευρά και «δεν ήταν συριακά», σύμφωνα με τις αναφορές οργανώσεων ακτιβιστών. 

Κούρδοι αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές έστειλαν περισσότερες δυνάμεις γύρω από την πόλη.

Η απόπειρα της ISIS να καταλάβει την πόλη έχει πυροδοτήσει κύμα προσφύγων στην Τουρκία και νέο κάλεσμα των κουρδικών ομάδων -ανάμεσά τους και του PKK- στα όπλα.

Η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», η οποία εδρεύει στο εξωτερικό και συλλέγει αναφορές από τη συριακή επικράτεια, ανέφερε ότι τη νύχτα προς Τετάρτη μαχητικά έκαναν επιδρομές στα δυτικά του Κομπανί, ή Αΐν αλ Αράμπ.

Τα αεροσκάφη, ανέφεραν, δεν ήταν συριακά και ήρθαν από τα βόρεια, δηλαδή την τουρκική πλευρά της μεθορίου.

Το μεσημέρι, οι κουρδικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές έστειλαν ενισχύσεις γύρω από το Κομπανί μετά τις επιδρομές σε άλλα μέρη της Συρίας.

Μέλος των κουρδικών ενόπλων ομάδων στη βόρεια Συρία που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι η ISIS έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα και μαχητές στα περίχωρα της πόλης.

Αμερικανικών πληγμάτων συνέχεια – νεκρά υψηλόβαθμα στελέχη

Παράλληλα, η ίδια οργάνωση ανέφερε άλλες πέντε επιδρομές στη μεθόριο με το Ιράκ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι επιδρομές έπληξαν  το Αλμπού Καμάλ, κωμόπολη στα σύνορα, και τη γύρω περιοχή.

Οι επιδρομές στη Συρία δεν περιορίζονται μόνο στις θέσεις ανταρτών της ISIS, αλλά στοχεύουν και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Ένα από αυτά είναι το Μέτωπο Αλ Νούσρα, που δρα στη Συρία και έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Όπως αναφέρει το CNN, το Μέτωπο ανακοίνωσε ότι στα πλήγματα στις θέσεις του από τις επιδρομές που είχαν ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τρίτης σκοτώθηκε και ηγετικό στέλεχός του, ο Αμπού Γιουσέφ αλ Τούρκι («ο Τούρκος»).

Το Πεντάγωνο έχει επιβεβαιώσει από την πλευρά του ότι στο στόχαστρο έχει τεθεί και μικρότερος ισλαμιστικός πυρήνας, η «Ομάδα Χορασάν». Η ηγεσία της ομάδας απαρτίζεται από στελέχη του περιβάλλοντος του Οσάμα μπιν Λάντεν και είναι μεν σχετικά άγνωστη αλλά θεωρείται ενεργή και επικίνδυνη.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνουν, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι η Ομάδα Χορασάν παρακολουθείται στενά και όντως «υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες ότι βρισκόταν στον τελικό σχεδιασμό επιθέσεων σε ξένο έδαφος, ενδεχομένως τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη».

Newsroom ΔΟΛ