Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις για τις αλλαγές στην παιδεία

21.25

Σε νέα, έκτακτη σύνοδο οδηγούνται οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία από το αρμόδιο υπουργείο. Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι οι αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων, αλλά και άλλα ζητήματα αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις και απαιτούν διάλογο με το υπουργείο παιδείας ώστε οι αλλαγές που θα προκύψουν να είναι προϊόν συλλογικής σκέψης. Οι θέσεις τους αναμένεται να αποσαφηνιστούν στις 5 Μαΐου.
Επίσης, οι πρυτάνεις επεσήμαναν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και ζητούν να καταργηθεί η διάταξη που τους υποχρεώνει να καταρτίζουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ώστε τουλάχιστον να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, ενώ ταυτόχρονα προτείνουν να επιτραπεί στα πανεπιστήμια η διεξαγωγή δραστηριοτήτων που θα επιτρέπουν να έχουν έσοδα και από άλλες πηγές.
Κονδύλια ζητούν οι πρυτάνεις για την φοιτητική μέριμνα, καθώς οι δικαιούχοι έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της κρίσης, αλλά τα κονδύλια παρέμειναν στάσιμα και δεν επαρκούν.
Όσον αφορά την χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, οι δημόσιες δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, δεν έριξαν ιδιαίτερο φως στο τί ακριβώς πρόκειται να γίνει, αλλά το ίδιο συνέβη και με τα όσα είπαν οι πρυτάνεις, αφού φαίνεται ότι τα πράγματα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και απαιτείται εξειδίκευση των δράσεων που θα αναπτύξουν τα πανεπιστήμια για να ωφεληθούν των πόρων αυτών – χωρίς επίσης να έχουν γίνει γνωστά, ούτε κατά προσέγγιση, τα ποσά.
Η 78η σύνοδος πρυτάνεων πανεπιστημίων διεξήχθη σε ξενοδοχείο των Χανίων σε συνθήκες μυστικότητας, υπό τον φόβο διατάραξής της από τυχόν αντιδρώντες φοιτητές.