Επιμένει ο Δήμαρχος Χανίων για το Θ.Ψ.Π.Χ. “Ο φάκελος για μας είναι ανοικτός”

07.46

Θα συνεχίσει την διεκδίκηση των εγκαταστάσεων του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, ο Δήμος Χανίων, όπως τόνισε ο Δήμαρχος στην πρωινή εκπομπή της Νέας Τηλεόρασης, Καλημέρα στις 7.

 

Να θυμίσουμε ότι, δεν έχει περάσει μήνας από τότε που ο Τάσος Βάμβουκας ανακοίνωσε μετά τις επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει στα αρμόδια υπουργεία, ότι ο χώρος θα παραχωρηθεί στον Δήμο, κάτι που επιβεβαίωσε δύο ημέρες μετά και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Όμως πριν πέντε ημέρες, κοινοποιήθηκε στον Δήμο ότι ο χώρος περνά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την ενδεχόμενη ανάγκη φιλοξενίας προσφύγων.

 

Δείτε τις επόμενες κινήσεις του Δήμου Χανίων, στο απόσπασμα της εκπομπής.

 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βάμβουκας, έστειλε χτες επιστολή, προς τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ. Βίτσα και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα, εκφράζοντας την αντίθεσή του με την παραχώρηση του χώρου του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα:

“Θυμίζω ότι ως δημοτική αρχή αλλά και ως δημοτικό συμβούλιο, από τον περασμένο Απρίλιο έχουμε συστηματικά επιδιώξει με διαδοχικά αιτήματά μας προς τους αρμόδιους φορείς την ικανοποίηση του σταθερού αυτού αιτήματος των δημοτών μας. Πρόκειται, άλλωστε, για χρόνιο και πάγιο αίτημα του Δήμου Χανίων, το οποίο είχε διατυπωθεί και επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Την ίδια στιγμή, όμως, μας κοινοποιήθηκαν, στις 13 και 14 Απριλίου αντίστοιχα, αφενός αίτημα του Υπουργείου Άμυνας προς το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. χρήσης των εγκαταστάσεων του ίδιου χώρου για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών όσο και θετική απάντηση του Ταμείου προς το  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Χωρίς καμία διάθεση έλλειψης συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Δήμου, θεωρούμε άστοχη την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς η κάλυψη αναμφισβήτητων αναγκών του παρόντος δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της κάλυψης χρόνιων και πιεστικών αναγκών της τοπικής κοινότητας. Πολλώ μάλλον δε, καθώς αυτή η ενέργεια διέκοψε χωρίς καμία ενημέρωση και συνεννόηση διαδικασία που είχε ξεκινήσει για την ικανοποίηση του δικού μας αιτήματος από το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. Άλλωστε, στα διοικητικά όρια του Δήμου Χανίων υπάρχει η μεγαλύτερη στη χώρα συγκέντρωση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η παραχώρηση στο Υπ. Εθνικής Άμυνας μιας ακόμη έκτασης, στερεί από την τοπική κοινωνία μέσα για την ικανοποίηση χρόνιων αναγκών.

Σας ενημερώνουμε επιπλέον ότι την Παρασκευή 15 Απριλίου μετά από σχετική εντολή μου, κλιμάκιο της υπηρεσίας του Δήμου Χανίων διενήργησε προκαταρκτική αυτοψία στα κτίρια του πρώην Ψυχιατρείου, κατόπιν  εγγράφου αδείας της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. Η αυτοψία κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αποκτήσουν οι υπηρεσίες μας εικόνα της κατάστασης των κτιρίων και του εξοπλισμού ώστε να είναι δυνατή άμεσα η εκπόνηση ενός σχεδιασμού αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα κατατεθεί η προκαταρκτική έκθεση αυτοψίας και θα γίνει εκτενής ενημέρωση για την πορεία και τα επόμενα βήματα της διεκδίκησης. Σκοπός μας είναι η επιδίωξη συνεργασίας και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς της πόλης, όπως η αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ και ευρύτερα η κάλυψη αναγκών δημοσίων υπηρεσιών όπως οι υπηρεσίες δικαιοσύνης, το πρόβλημα της σχολικής στέγης, ώστε να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις για όσα αιτήματα έχουν κατά καιρούς εκφρασθεί και αφορούν λύσεις χρήσιμες για την κοινωνία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους τονίζω και πάλι την επιμονή μας στο αίτημα παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου στο Δήμο Χανίων, για την κάλυψη παγίων αναγκών όπως ήδη περιγράψαμε αλλά και την προσωρινή κάλυψη ενδεχόμενων αφίξεων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, και όχι τη μετεγκατάσταση προσφύγων από άλλα σημεία της Ελλάδας».