Επίσημη πρόταση Κομισιόν για χρήση του EFSM για το δάνειο – γέφυρα

14.32

Τρίμηνο δάνειο γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ δρομολογεί η ευρωζώνη για την Ελλάδα.
 
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε σήμερα, ότι η παροχή κονδυλίων από τον EFSM γίνεται για την αποπληρωμή των οφειλών σε ΔΝΤ και ΕΚΤ και ξεκαθάρισε πως η στήριξη του EFSΜ θα αφορά αυστηρά τρεις μήνες.
 
«Το ταμείο διάσωσης EFSM είναι η καλύτερη επιλογή για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας», είπε.
 
Ειδικότερα, βάσει του σχεδίου της ΕΕ η Ελλάδα θα λάβει ολόκληρο το ποσό των 7 δισ. ευρώ σε μια δόση, ώστε να αποπληρώσει τη Δευτέρα τα ομόλογα της ΕΚΤ, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ.
Για να διασφαλιστεί η άμεση εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ η ΕΕ θα δανειστεί τα χρήματα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης χρεογράφων.
 
Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters, το δάνειο-γέφυρα θα  αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης.
 
Η πρόταση για να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο-γέφυρα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τη Βρετανία, την Τσεχία και την Κροατία να εκφράζουν την αντίθεσή τους.
 
Πάντως, πηγές της Κομισιόν σημείωναν ότι εξετάζεται τρόπος να ξεπεραστούν οι βρετανικές (και όχι μόνο) αντιρρήσεις με την παροχή εγγυήσεων για την επιστροφή των χρημάτων.
 
Υπενθυμίζεται πως ο EFSM είναι πανευρωπαϊκό ταμείο, που στηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις από το ταμείο αυτό απαιτούν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο των 19 της ευρωζώνης.
 
Η πρόταση της Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα μπορεί να λάβει το δάνειο μόνο αν περάσει σήμερα μια σειρά μεταρρυθμίσεων.
 
Οι Financial Times επικαλούμενοι αξιωματούχο της ΕΕ υποστηρίζουν πως ήδη η Κομισιόν υπέβαλε την επίσημη πρότασή αργά χθες το βράδυ στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.
 
Newsroom ΔΟΛ