Επιστολή Δημάρχου Αποκορώνου προς την ΠΕΔ Κρήτης

16.25

Διαβάστε εδώ την επιστολή του δημάρχου Αποκορώνου κ. Χ. Κουκιανάκη, αναφορικά με τις δραματικές αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

ΘΕΜΑ: Δραματικές Αλλαγές στην Φορολόγηση των Αγροτών

 

Κύριε Πρόεδρε

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε η συμφωνία με τους εταίρους μας για μια νέα δανειακή σύμβαση, μας διατηρεί σε ευρωπαϊκή τροχιά με αντάλλαγμα πολύ βαριά δημοσιονομικά και άλλα μέτρα που πρέπει να τα επωμισθούμε δίκαια όλοι οι Έλληνες. Όμως πέρα από τα πολυσυζητημένα μέτρα, μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό στην πλήρη του διάσταση, πως ο πλέον θιγόμενος επαγγελματικός κλάδος είναι οι αγρότες.

Με βάση την έως τώρα ενημέρωση που υπάρχει σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, διαφαίνεται μια δραματική και συντριπτική μείωση των εισοδημάτων των αγροτών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μικρό κλήρο, δηλαδή την πλειοψηφία των Κρητών κατοίκων της υπαίθρου.

Από την έως τώρα διαφαινόμενη κατάσταση και από την πληροφόρηση κυρίως μέσω των ΜΜΕ (η οποία όμως δεν διαψεύδεται από πουθενά), οι βασικές επερχόμενες φορολογικές και οικονομικές αλλαγές για τους αγρότες, οι οποίες μάλιστα θα ψηφιστούν άμεσα στις 15/7/2015, είναι οι παρακάτω:

  • Φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ από το πρώτο ευρώ (κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ) και πιθανότατα με συντελεστή 26%.

  • Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που θα αυξηθεί από το 13% στο 26%. 

  • Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για τους αγρότες.

  • Επιβάρυνση των αγροτικών εφοδίων με συντελεστή ΦΠΑ 23% αντί του 13%, που ισχύει σήμερα.

Επίσης θα υπάρξει σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, καθώς αναμένεται ο ΟΓΑ να προχωρήσει ακόμα και σε τριπλασιασμό της καταβαλλόμενης εισφοράς, μιας και στο εξής δεν θα έχει κρατική στήριξη.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αν ψηφιστούν τα παραπάνω προκύπτει μια μεσοσταθμική μείωση των κερδών των αγροτών πάνω από 30%. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα βάρη πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια και κυρίως σε αυτούς που μπορούν να τα αντέξουν, όμως παράλληλα χρειαζόμαστε μια ζωντανή ύπαιθρο και σαφώς δεν χρειαζόμαστε άνεργους και εξαθλιωμένους αγρότες.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι μεγάλο μέρος (ίσως και η πλειοψηφία αυτών με κύρια ή και μοναδική πηγή εισοδήματος το αγροτικό εισόδημα) αγροτικών οικογενειών στον Αποκόρωνα αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης δεν υπερέβαιναν τις 10.000€ καθαρού εισοδήματος έως σήμερα, τότε με τις νέες αλλαγές καθίσταται σχεδόν αδύνατη η επιβίωσή τους. Και μιλάμε για τους ανθρώπους που κρατούν την ύπαιθρο ζωντανή, φυλούν Θερμοπύλες και πλέον εξαναγκάζονται σε οικονομική εξαθλίωση ή και σε φυγή από τα χωριά μας (ενώ θα έπρεπε να δίνονται κίνητρα εγκατάστασης νέων κατοίκων – επαγγελματιών στην ύπαιθρο).

Θεωρώ υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικά των αιρετών της Κρήτης να προστατεύσουν την επιβίωση του αγροτικού μας κόσμου, ο οποίος χρόνια τώρα έχει μάθει στα δύσκολα και στα λίγα αλλά πλέον αυτό το κτύπημα δύσκολα θα το αντέξει και χρειάζεται την στήριξή μας.

Σαν ελάχιστη ασπίδα προστασίας προτείνω σε πρώτη φάση την θέσπιση μηδενικών ή κατώτερων φορολογικών συντελεστών για πολύ χαμηλά εισοδήματα και επιδοτήσεις, για αυτούς που το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα.

Όλοι οι έλληνες θα επιβαρυνθούν από τα νέα μέτρα, αλλά κάποιες κατηγορίες πολιτών ιδιαίτερα φτωχές και ευαίσθητες πρέπει να προστατευθούν για να συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως οι φτωχοί κάτοικοι των ακριτικών νησιών και οι φτωχοί με μικρό κλήρο και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισικόμοι κ.α).

Κατόπιν των παραπάνω, κρίνω αναγκαία την άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

 

 

Χαράλαμπος Κουκιανάκης