Η επιστροφή του Ιράν έπειτα από 20 χρόνια απομόνωσης

13.14

Οικονομικά αποκλεισμένο εδώ και κοντά 20 χρόνια (από το 1995 και μετά) το Ιράν, ο μέχρι πρότινος… αγαπημένος εχθρός της Δύσης, επιστρέφει ως φίλος πλέον από τη διεθνή απομόνωση, με την προοπτική μάλιστα να ξαναγίνει αυτό που ήταν πριν από το 1979: βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Οι επισκέψεις ξένων επιχειρηματικών αποστολών στην Τεχεράνη αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, καθώς εταιρείες-κολοσσοί της Δύσης κάνουν ουρά για να επιστρέψουν στο Ιράν με νέες επενδύσεις. Προϋπόθεση βέβαια για να συμβεί αυτό είναι να επιτευχθεί πρώτα μια συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, μια συμφωνία που θα δώσει το πράσινο φως ώστε να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της στις αγκάλες της παγκόσμιας οικονομίας.

Βιέννη
Οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά συνεχίζονται επί του παρόντος στη Βιέννη μεταξύ Τεχεράνης και Εξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία). Ο στόχος είναι οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία έως τις 20 Ιουλίου. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι συνομιλίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν εάν χρειαστεί για περίπου άλλους έξι μήνες

Η τάση πάντως που κυριαρχεί στις αγορές υποδηλώνει πως θα υπάρξει συμφωνία ακολουθούμενη από άνοιγμα της ιρανικής αγοράς. Εχει, άλλωστε, ήδη προηγηθεί μια συμφωνία τον Νοέμβριο του 2013, με την οποία ξεπάγωσαν κάποια ιρανικά κεφάλαια και χαλάρωσαν ορισμένες κυρώσεις.

Η επιστροφή του Ιράν έπειτα από 20 χρόνια απομόνωσης
 

Η γαλλική Total, η αγγλο-ολλανδική Royal Dutch Shell, η ιταλική Eni, η ισπανική Repsol και η νορβηγική Statoil είναι κάποια από τα ενεργειακά μεγαθήρια που έχουν έρθει σε επαφή με την Τεχεράνη συζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν επίσης προβεί το τελευταίο διάστημα αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι PSA Peugeot Citroen και Renault, καθώς και τράπεζες όπως η γερμανική Deutsche Bank και η ρωσική Renaissance Capital.

Το Ιράν έχει πλέον τα φόντα να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη δύναμη της Μέσης Ανατολής. Ο πληθυσμός του προσεγγίζει τα 80 εκατομμύρια και είναι μεγαλύτερος από αυτούς των γειτόνων του, με τον μέσο όρο ηλικίας μάλιστα να είναι αρκετά χαμηλός.

Στην πλειονότητά τους οι Ιρανοί είναι κάτω των 30 ετών, μορφωμένοι και εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, η χώρα διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και τα δεύτερα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου, όπερ σημαίνει πως είναι… χρυσωρυχείο.

Λονδίνο – Ουάσιγκτον
Από πολιτική σκοπιά, δε, το Ιράν χαίρει άκρας σταθερότητας, ειδικά εάν συγκριθεί με την απολύτως χαοτική εικόνα που επικρατεί επί του παρόντος σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρετανοί αποφάσισαν να ξανα-ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Τεχεράνη και οι Αμερικανοί να έρθουν πιο κοντά στην ιρανική κυβέρνηση του Χασάν Ροχανί.

«Πλέον, υπάρχει ένα νέο περιβάλλον στο εσωτερικό και μια νέα εικόνα της χώρας προς τα έξω», σημειώνει στη «The Wall Street Journal» ο 63χρονος Γκολάμ Χουσεΐν Σαφέι, πρόεδρος του ιρανικού εμπορικού επιμελητηρίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Χασάν Ροχανί

Παράθυρο στη Δύση
Περισσότερο μετριοπαθής από τον προκάτοχό του (Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ) και πιο φιλικός προς τις ΗΠΑ, ο 65χρονος Χασάν Ροχανί εξελέγη στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2013 με μια αποστολή: να ξαναβάλει το Ιράν στους διαδρόμους της παγκόσμιας οικονομίας. Προκειμένου να το επιτύχει, ο Ροχανί έβγαλε στη «γύρα» μια ομάδα από Ιρανούς επιχειρηματίες, διπλωμάτες και οικονομικούς παράγοντες στην οποία ωστόσο εμφανίζονταν κατά καιρούς και πρώην στελέχη της Wall Street αλλά και ακαδημαϊκοί αμερικανικών πανεπιστημίων. Oσο για το βασικό μήνυμα του Ιρανού προς τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, αυτό ήταν ένα, το «είμαστε ανοιχτά και σας περιμένουμε». Στην παρούσα φάση, το βάρος έχει πέσει σε κυρίως δύο τομείς: ενέργεια και αυτοκινητοβιομηχανία.

Ειδικά στον κλάδο της ενέργειας, οι Ιρανοί επιχειρούν να προσελκύσουν ξένους κολοσσούς υποσχόμενοι μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους. Να σημειωθεί πως υπό τον Ροχανί, η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας έχει ήδη αυξηθεί, από 700.000 σε 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου υποστηρίζει μάλιστα πως η παραγωγή θα εκτοξευθεί άμεσα στα 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εάν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Παράλληλα, η ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία (Iran Khodro Industrial Group) ξαναρίχνει κι αυτή γέφυρες επικοινωνίας-συνεργασίας με κολοσσούς της Δύσης όπως η Renault και η Peugeot.

ethnos.gr