Επιτυχής η ημερίδα για την κακοποίηση των γυναικών

15.48

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στα Ανώγεια στις 22 Μαϊου 2015,  το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δ. Ρεθύμνης με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων. Παρουσία του Δημάρχου Ανωγείων κ. Μανώλη Καλλέργη και με τη συμμετοχή πλήθους γυναικών, οι εργασίες της Ημερίδας υποστηρίχθηκαν επιτυχώς από τις εισηγήσεις εξειδικευμένων επιστημόνων που εργάζονται στις εν λόγω υπηρεσίες παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια στις γυναίκες που έχουν υποστεί βία ενώ στο τέλος έγινε διάλογος όπου απαντήθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί των συμμετεχουσών.   
Στο πλαίσιο της Ημερίδας δόθηκε, μεταξύ άλλων,  ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της γνώσης, μέσω της σωστής πληροφόρησης και  καθοδήγησης από ειδικούς, που αποκτούν οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας για τις πολλαπλές δυνατότητες διαχείρισης σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από το εργασιακό, οικογενειακό και το εν γένει περιβάλλον τους, οι συγκρουσιακές σχέσεις των ζευγαριών και ο αντίκτυπός τους στα παιδιά, η  ισότητα των δύο φύλων στη σημερινή εποχή, η νομική υποστήριξη των θυμάτων γυναικών καθώς και η επιτακτική ανάγκη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αλλαγή απαρχαιωμένων νοοτροπιών  σχετικά με το θέμα κ.α. Το έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα εκτόνωσε η μουσική παρέμβαση εξαίρετων ντόπιων καλλιτεχνών στη λήξη της Ημερίδας.
Πέραν της σημασίας της συγκεκριμένης κοινωνικής παρέμβασης που επιτεύχθηκε  μέσω της Ημερίδας, αξίζει να επισημανθεί ότι με τη συγκεκριμένη δράση, εγκαινιάστηκε ουσιαστικά ένα αποτελεσματικό δίκτυο γόνιμης συνέργειας  του Δήμου Ρεθύμνης με το Δήμο Ανωγείων, το οποίο είναι ενεργό και αναμφίβολα θα προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όσες γυναίκες τη χρειάζονται, συμβάλλοντας παράλληλα στην προσπάθεια εξάλειψης μιας κοινωνικής παθογένειας όπως είναι αυτή της Βίας κατά των Γυναικών. 
Υ.Γ Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης δυστυχώς απουσίαζε σε προγραμματισμένες υπηρεσιακές συσκέψεις στο Ηράκλειο και έστειλε τον παρακάτω χαιρετισμό στην Ημερίδα :
        «Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητές μου φίλες
 
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική γλώσσα, η πλειοψηφία των λέξεων που αφορούν πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες είναι γένους θηλυκού. Η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η  Ειρήνη, η Δικαιοσύνη, η Αγάπη, η Ελπίδα, η Αρετή, η Γέννηση, η  Δημιουργία. Θα μου πείτε , υπάρχουν και άλλες που αφορούν  εντελώς αντίθετες με τις παραπάνω έννοιες: η Φτώχεια, η Δυστυχία, η Ανέχεια , η Εγκατάλειψη, η Βία, η Μοναξιά. Η διαφορά όμως έγκειται στο ότι η έλλειψη των πρώτων  προκαλεί καταστάσεις που επικρατούν οι δεύτερες. Ανεξάρτητα πάντως από τη σημειολογία των λέξεων και την αλληλεξάρτησή τους, είναι γεγονός ότι στο πέρασμα των αιώνων το θηλυκό στοιχείο κατείχε μια εξέχουσα θέση στη ζωή των ανθρώπων. Άλλοτε ως θεότητα της γονιμότητας και της αναπαραγωγής, άλλοτε ως επικεφαλής οικογενειών στις μητριαρχικές κοινωνίες, άλλοτε ως πηγή έμπνευσης των σπουδαιότερων καλλιτεχνών, η ιερότητα και το δέος που αποπνέει η θηλυκή υπόσταση είναι εμφανής και επικρατεί σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής παρά τις προσπάθειες υποβάθμισής της σε περιόδους, μακρές δυστυχώς, που τα πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά συστήματα και οι εκφραστές τους επιδίωξαν, μέσω μιας τεχνητής δημιουργίας χάσματος στα δύο φύλα, να προκαλέσουν την καταστολή έως και την απαξίωση της γυναίκας.
Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο σύγχρονος πολιτισμός αποδίδει στη Γυναίκα τις τιμές που της αξίζουν. Οι ρόλοι της εμπλουτίστηκαν και αυτό, ως ένα βαθμό είναι επιβαρυντικό για την ίδια από άποψη σωματικής κόπωσης και μεγάλης ευθύνης. Όμως, τη σημερινή της θέση μέσα στην κοινωνία  την κέρδισε με τους αδιάκοπους αγώνες της στον εργασιακό χώρο, την ατέρμονη εσωτερική της αναζήτηση, την τόλμη και την αποφασιστικότητά της σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της και σε όλους τους χώρους: μέσα στην οικογένεια, όπου και απέδειξε ότι εκτός από την ανατροφή των παιδιών της και την συντήρηση του σπιτιού, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό, στην εργασία, όπου με την ευσυνειδησία, το επιχειρηματικό της πνεύμα, την οργανωτικότητα και τη φαντασία που κάθε γυναίκα διαθέτει, συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, στις σχέσεις της με τους άλλους που τώρα πια διέπονται από την άνεση στην επικοινωνία, η οποία ενισχύθηκε και από την άνοδο του μορφωτικού της επιπέδου, την ισοτιμία και την συναισθηματική ασφάλεια.
Παρ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν γυναίκες που κακοποιούνται λεκτικά, ψυχικά και σωματικά. Αυτός είναι και λόγος αναγκαιότητας τόσο σημαντικών δομών, στελεχωμένων με εξειδικευμένους επιστήμονες,  όπως είναι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα Κέντρα Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων Βίας που λειτουργούν στους Δήμους, μεταξύ αυτών  ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Δήμος Ανωγείων. Είμαι ευτυχής που διαπιστώνω συνεχώς το ωραίο και αποτελεσματικό έργο αυτών των δομών. Παρά τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αντιστεκόμαστε και συνεχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια διαχείρισης σοβαρών κοινωνικών παθογενειών όπως είναι εν προκειμένω η κακοποίηση της γυναίκας.
Χαίρομαι πολύ για τη συνεργασία που εγκαινιάζουν σήμερα οι Δήμοι μας σε αυτό το επίπεδο. Είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσει γόνιμους καρπούς αφού μέσα από την ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών, την αλληλοϋποστήριξη και τη συνέργεια, θα ενδυναμωθεί το λειτούργημα των δύο Υπηρεσιών και η παρέμβαση θα είναι αποτελεσματικότερη.
Λυπάμαι που δεν κατάφερα να είμαι μαζί σας ώστε να παρακολουθήσω από κοντά τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και το διάλογο που θα αναπτυχθεί. Δυστυχώς, η συμμετοχή μου σε προγραμματισμένες συσκέψεις στο Ηράκλειο, δεν μου επέτρεψαν, παρά την επιθυμία μου να είμαι κοντά σας. Θα δοθεί όμως ευκαιρία στη διάρκεια της συνεργασίας των Δήμων μας.
Εύχομαι καλή  επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας και καλή συνέχεια στο ωραίο ανθρωπιστικό έργο που επιτελείτε όσοι υπηρετείτε στις κοινωνικές δομές, το οποίο δεν περιορίζεται μόνον στις   Γυναίκες αλλά, αντανακλαστικά, επηρεάζει τη ζωή όλων μας. 
 
Σας ευχαριστώ»