Επιβεβαιώθηκε κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στα Χανιά

11.40

Το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού που προσβάλει τα αιγοπρόβατα επιβεβαιώθηκε το πρωί επίσημα από τα χείλη του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στα Χανιά, Μιχάλη Μεσσαριτάκη.

Πρόκειται για κοπάδι 9 οικόσιτων ζώων στα Καλόρουμα Ακρωτηρίου και οι κτηνίατροι πήραν δείγμα από 4 ζώα όπου βρέθηκαν τα δύο θετικά στον καταρροϊκό πυρετό που μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιού ή σκνίπας. Το ένα πρόβατο ψόψησε και το δεύτερο απέβαλε και νοσεί.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το κρούσμα απαγορεύεται η μετακίνηση των ζώων σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιηθεί κλινικός έλεγχος στα ζώα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν πρόβατα από το Ακρωτήρι μέχρι την Αγία Μαρίνα και μέχρι τις Βρύσσες και τα Κεραμειά, είναι σε καθεστώς καραντίνας.

Ο Μιχάλης Μεσσαριτάκης για μια ακόμα φορά κάνει έκκληση στους κτηνοτρόφους, μόλις παρατηρήσουν συμπτώματα του ιού όπως είναι η βλεννώδης καταρροή, ο πυρετός και τα οιδήματα στην κεφαλή, να ειδοποιήσουν αμέσως την υπηρεσία. Να σημειωθεί ότι οι 5 κτηνίατροι που στελεχώνουν την υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να ελέγξουν όλα τα ζώα και να δίνουν και καθημερινά το παρόν στα 4 σφαγεία που λειτουργούν στο νομό.

Για τον καταρροϊκό πυρετό δεν υπάρχει εμβόλιο καθώς ο ιός έχει 26 στελέχη ενώ να θυμίσουμε ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αλεξανδρόπουλο, έως σήμερα τα νεκρά ζώα φθάνουν τις 3.000. Το ποσοστό θνησιμότητας στα ζώα που προσβάλλονται από τον ιό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμη χαμηλό και φτάνει περίπου το 3%.
 
Οι ειδικοί του υπουργείου ελπίζουν ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί αν αναπτυχθεί «ανοσία της αγέλης», όταν δηλαδή στον πληθυσμό αναπτυχθεί ανοσία σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μπει «φράγμα» στον ιό. Διαφορετικά, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τα μέτρα θα είναι επώδυνα και χρονοβόρα.
 

Σύμφωνα πάντως με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) κ. Αντώνη Πανούση, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που πλήττει εφέτος τα ζώα δεν προκαλεί ακόμη υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, σε αντίθεση με εκείνο που είχε πλήξει τις ελληνικές εκτροφές την περίοδο 2000-2001. Ο ιός είχε κάνει την εμφάνισή του και πάλι το 2008, ωστόσο ήταν τότε λιγότερο λοιμογόνος.